Lekkere Thaise gerechten om uit te proberen
Thailand bezoeken is een avontuurlijke ontdekkingsreis. En die houdt niet op tijdens het avond eten en de lunch. Ik help je een beetje op weg met deze lekkere Thaise gerechten.
Wanneer je naar Thailand gaat, dan moet je uiteraard de Pad Thai, de Penang (rode curry) en de Gaeng Giauw Waang (groene curry) uitproberen. Dat zijn namelijk de gerechten die we allemaal kennen van de reclames en de Thaise restaurants.
De Thaise keuken is echter enorm gevarieerd. Ben eens avontuurlijk en bestel eens wat anders van de kaart. Deze lekkere Thaise gerechten hebben altijd mijn voorkeur, wanneer ik een restaurant binnenloop:
Pad see Ew
Bestaat uit slijmerige gebakken rijstnoedels met sojasaus, knoflook, een eitje, Chinese broccoli en fijne stukjes vlees (kan ook zonder vlees). Binnen een paar minuutjes staat er een dampend bord voor je neus. Heerlijk!
Khao Soi
Dit beroemde gerecht komt uit het noorden van Thailand en heeft invloeden uit Myanmar. Khao Soi is een milde, gele kokoscurry die goed gevuld is met zachte, gestoofde kip en eiernoedels. Als finishing touch komt er een bergje knapperige, gefrituurde noedels op. Geniet!
Kai Yang
Een van de meest legendarische gerechten van Thailand: Kai Yang. Gegrilde kip, gemarineerd in vissaus, koriander en knoflook. Eten met papaja salade en plakrijst. Je komt vingers te kort!
Laap
De trots van Noordoost Thailand in één gerecht: Laap. Kan in allerlei vormen, van varken, eend, bief of Kip. Ik kies altijd voor die laatste. Laap Kai. Gehakt gekruid met rijstpoeder, limoensap, vissaus en verse kruiden. Eet het met plakrijst, Khaw Niauw.
Kai Phad Med Ma Muang
Een hele mond vol en dat mag ook best, want dit is de heerlijke kip cashew! Oorspronkelijk een Chinees gerecht, maar geheel op eigen wijze geadopteerd door de Thaise keuken. Roergebakken kip met uien, knoflook, lente-ui, pepers, vis- en sojasaus. Een prima gerecht voor zij die wat bang zijn voor teveel pit!
Phat Kaphrao
Succes van de straat. Phat Kaprao is een typisch gerecht dat je als toerist op diverse plekken tegenkomt. Niet zonder reden: vlees, basilicum (kaphrao), verse pepers en knoflook. Geserveerd over rijst en afgerond met ei. Alsof er een engeltje…