fbpx
op straat etenEten en drinken Uitgelicht 

Lekker op straat eten in Thailand

De keuze aan restaurants in de grote steden van Thailand is enorm. Ook de variatie. Maar de lekkerste maaltijden krijg je als je op straat eet in Thailand.

Ik geef toe, wij westerlingen moeten even een drempel over. Je bent zo gewend aan de luxe. Uiteten moet iets extra’s hebben. Mooi opgedekte tafels, schoon, beleefde bediening, glimmend bestek en glazen en snorrende airco. Maar daar vind je vaak niet zoveel Thai. Je wel eens afgevraagd waarom? Omdat de Thai weten waar je de echte orginele Thaise keuken kunt vinden. Buiten, op straat!

Op straat eten

Ook mijn eerste reactie, toen mijn vrouw voorstelde om op straat te eten, was afwijzend. Ik zag de plastic stoelen schots en scheef staan, zag hoe slechts een vaatdoek over de tafels werd gehaald, keek hoe de ‘kok’ in zijn karretje de maaltijden bereidden. Het zag er allemaal niet fris uit. Nu was ik wel wat gewend, want ik ben voor mijn werk veel in Afrika geweest, dus ik besloot me groot te houden en aan te schuiven.

Alle zorgen over hygiëne verdwenen als sneeuw voor de zon, toen ik de eerste hap nam. Dit was niet lekker, dit was overheerlijk! En dat kan ook niet anders. Want anders dan in restaurants, wordt het hier de maaltijd bereid waar je bij staat. Met verse producten. In restaurants doen ze dat vaak al uren van te voren en staat de maaltijd te wachten op een klant, niet andersom.

 

Hygiëne

Nadat ik de laatste hap naar binnen werkte en begon aan het uitbuiken, want ik had veel te veel gegeten, kwamen de zorgen weer terug. Ik hield rekening met een spurt naar de wc, visioenen van dagenlange koortsaanvallen doemde op. Maar er gebeurde helemaal niets. Sterker nog, ik voelde, ondanks de overvloedige maaltijd, me veel beter dan na een restaurantbezoek.

Sindsdien ben ik verslaafd. Mijn vrouw en ik eten bijna altijd eten of van de markt op van de straat. Restaurants bezoeken we alleen nog met vrienden. O ja, voordat ik het vergeet. Eten op straat is ook vele malen goedkoper dan een dineren in een restaurant. En dan bedoel ik ook echt goedkoper. Waar je in een restautant toch snel 800 baht (20 euro) p.p kwijt bent, ben je voor 300 baht (7 euro) met zijn vieren klaar op straat. En dat is met bier!

Video

Kijk de video hieronder en zie wat voor soort eten er op straat allemaal te koop is. Het water loopt me alweer in de mond!

Lees ook