Lampang, uit de schaduw van Chiang Mai

Iedereen kent de steden Chiang Rai en Chiang Mai in het noorden van Thailand. Lampang, zo’n 100 kilometer onder Chiang Mai, is minder bekend. Maar zeer zeker de moeite waard!

Lampang wordt al sinds de 7de eeuw bewoond en is gesticht door Chinezen die zich hier aan de Wang Rivier vestigden.  Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.


Lokaal wordt de stad ook wel eens Nakhon Lampang genoemd.  Het is een bruisende oude stad met bijna 150.000 inwoners en kent vele leuke markten en vriendelijke mensen. Je spreekt het uit als Lamgpaang. met dubbele a.

Bezienswaardigheden

Breng een bezoek aan de 15de eeuwse Phra Kaew Don Tao tempel in Lampang. Dit complex is een van de mooiste voorbeelden van Lanna architectuur. Tussen 1436 en 1468 werd hier de Emerald Buddha bewaard, die zich nu in de Wat Phra Kaew van Bangkok bevindt.

Andere mooie tempels zijn de fraai gedecoreerde Wat Si Rong Meuang en de Wat Si Chum. Verder kent Lampang, voorheen een belangrijk centrum van de teakhandel, een aantal fraaie teakhouten huizen zoals de in 1896 gebouwde Baan Sao Nak. Dit huis rust op maar liefst 116 massieve pilaren.

LampangOok interessant is een bezoek aan de nabijgelegen wildmarkt van Tung Kwai. Hier worden allerlei jungle-producten zoals wilde orchideeën, insekten, slangen, en helaas ook schildpadden verhandeld.

Paard en wagen

Lampang is de enige stad in Thailand waar je nog met paard en wagen ritjes kunt maken. De stad wordt door de Thai dan ook Meuang Rot Maa, ofwel paardenkar-stad, genoemd.

Verreweg de meeste gebruikers van de kar met paard zijn toeristen, dus verwacht geen goedkoop ritje. 

Als je zelf wilt rijden kun je op diverse plekken in de stad motoren en fietsen huren.

Hoe kom je er?

Er zijn dagelijks vluchten tussen Bangkok en Lampang. Verder zijn er busverbindingen met plaatsen als Lamphun (52 km), Chiang Mai(100 km, 1,5 uur), Phitsanulok (4 uur) en Bangkok. De stad heeft een aantal goede lowbudget- en middenklasse-hotels.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.