Van Lampang naar Chiang Mai trekken

LampangVakantiebloggen: je reisverhalen op een website zetten zodat familie en vrienden mee kunnen genieten. Maar dit soort reisverhalen zijn ook zeer interessant voor toeristen die informatie zoeken. Vandaar dat de redactie van Hier is Thailand.nl altijd op zoek is naar jouw persoonlijke belevingen in Thailand.

Vandaag: De reis die Anita Rietberg maakte van Lampang naar Chiang Mai.


Vlees op de markt Lampang

Vanmorgen weer een vroege wake up call gehad 6.00 uur daarna om 6.45 uur ontbijten, ik hou het s `morgens maar bij broodjes met jam ipv aan de nasi en de bami.  Hierna zijn we om 7.30 uur naar de lokale markt geweest, deze was tegen over het hotel.  Eerst de tassen in de bus daarna de markt over. Je weet echt niet wat je hier ziet, hoe vlees en vis hier verkocht wordt onvoorstelbaar. Hier hebben ze echt broodje dood aan de regels die wij in Nederland kennen.

Je moet je voorstellen dat je dus net je bed uit komt net wat brood op hebt en je gaat dan die markt op.  Alleen die lucht al en dan zie je daar het vlees zo op de marktkraam zonder koeling of bescherming . Heerlijk wat vliegen erbij op, de mensen die allemaal het vlees nog even uitzoeken en er met de handen aanzitten. Complete varkenskoppen liggen zo op de kraam en er wordt nog even een kippetje gewassen in vies goor water, Jopie en Linda liepen te kokhalzend over de markt.

En toch vindt ik de markten in deze landen altijd iets bijzonders wat je daar allemaal weer ziet.

LampangElephant Hospital Lampang

Hierna zijn we weer verder gereden naar het Elephant Hospital, waar zieke en invalide olifanten verpleegd en verzorgd worden. Ze hadden nu acht patiënten die echt behandeld moesten worden.

Waaronder ook een baby olifantje die verstoten is door zijn moeder, zeven maand was die, zo lief. Die worden hier ook verzorgt. Er zijn meerder olifanten maar die hebben we niet gezien.

Soraida Salwala opende Eerste Asian Elephant Hospital van de wereld in Lampang, Thailand in 1993 om olifanten die ziek of gewond raken als gevolg van het werk, mishandeling of verwaarlozing zijn te behandelen. Tot op heden hebben zij en haar personeel behandelde meer dan 3.000 olifanten voor alles van ooginfecties tot messteken, schotwonden, botbreuken, drugsverslavingen en bouwen van protheses voor de overlevenden van landmijnen ongevallen.

Toen Soraida Salwala was een jong meisje, zij en haar vader toevallig op een olifant die geraakt was door een auto. Ze wilde “Oom Olifant” naar het ziekenhuis, toen haar vader haar verteld dat er geen ziekenhuis voor olifanten, ze was kapot. In 1993, Soraida realiseerde een levenslange droom om een ​​ziekenhuis voor olifanten te creëren. De Vrienden van de Aziatische Olifant Ziekenhuis in Lampang, Thailand, is de eerste in zijn soort in de wereld.

LampangVrienden van de Aziatische Olifant Ziekenhuis helpt bij medische zorg en helpt om een ​​beter begrip van de fysiologie van de olifant, van belang bij de behandeling van deze ziekte te bevorderen. Al generaties olifanten zijn een deel van de Thaise cultuur geweest, hoewel vandaag de Thaise olifant meestal is gedomesticeerd dier, omdat Thailand heeft nu weinig werkende olifanten. Veel worden gebruikt in de toeristische sector op speciale olifant parken of dierentuinen, waar zij optreden in shows. In sommige gevallen Thailand is nog steeds bezig met olifanten op de straten van de stad, meestal na de mahout, een olifant bestuurder, werkloos wordt, die vaak veroorzaakt de olifant ernstige stress.

Richting Chiang Mai

Na de lunch zijn we verder gereden richting Chiang Mai ook wel de de ‘Roos van het Noorden’ genoemd. Een levendige stad omringd door mooie groene heuvels, het woongebied van de bergstammen. Die wij èèn dezer dagen ook zullen gaan bezoeken. We zijn eerst in Bo Sang bij zo`n parasol fabriekje geweest . Bo Sang is een dorp op ongeveer 16 kilometer afstand ten oosten van Chiang Mai ligt. Dit dorp is bekend om de parasols die daar worden gemaakt en daardoor ook zeer geliefd bij de toeristen zijn die daar graag met eigen ogen alles willen zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat. De belangrijkste werkplaats waar deze parasols gemaakt worden ligt midden in het dorpje.

Parasols van Bo Sang

LampangDe parasols worden meestal gemaakt van een frame gemaakt van bamboe, bespannen met stof of een papiersoort, zoals Sa papier, gemaakt van de schors van de moerbeiboom. Het geheel wordt daarna met de hand beschilderd om het een exclusieve tint te geven. In Bo Sang is er éénmaal per jaar, in januari een festival waarbij de parasols centraal staan. Als wij het leuk vonden konden we hier ook meteen een souvenirtje laten maken… onze eigen spullen bv tassen telefoonhoesjes , telefoons of een parasol naar uw eigen ontwerp laten beschilderen.

Het was erg leuk om te zien hoe alles gemaakt wordt en beschilderd wordt, wat een kunstenaars werken daar zeg. De handwerkslieden in Bo Sang schilderen in een hoog tempo allerlei mooie motieven of illustraties op de parasols en andere producten. Ik heb hier nog wat op mijn cameratas laten schilderen en op mijn telefoon hoesje. Echt geld vragen ze er niet voor maar een fooitje, niet te geloven toch. Dat voor twee euro.

Hierna zijn we een klein stukje verder gereden en zijn we bij de zijde fabriek geweest. Hier ben ik toen ook geweest. Hier zie je hoe alles in zijn werk gaat voordat de zijde stoffen helemaal klaar zijn.

Hierna zijn we doorgereden naar het Amora Hotel in Chiang Mai hier verblijven we drie nachten. Dus even geen vroege wake up en koffer in en uit pakken.  Morgen kunnen we uitslapen dan gaan we pas om 9.00 uur weg, zal je zien ben ik weer vroeg wakker.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.