fbpx
Koh TarutaoEilanden Ontdek Thailand 

Koh Tarutao, ongerept en onbedorven

Het onbedorven Koh Tarutao is waarschijnlijk een van de mooiste van alle strandbestemmingen in Thailand

Koh Tarutao is het grootste eiland van Tarutao National Marine Park in Satun provincie. Het lig vlak bij de grens met Maleisië . De naam Tarutao komt ook uit het Maleisisch en betekent ‘oud en primitief’. Het eiland is 26 km lang en 11 km breed.

Het is een van de meest ongerepte eilanden in de Andaman Zee.  Er zijn weinig tot geen toeristische voorzieningen.  Maar wel een heleboel watervallen, grotten en kalkstenen kliffen. En een onverstoorde jungle met prachtige planten en dieren.

Politieke gevangenenkamp

Via een dichtbegroeid pad bereik je de verlaten resten van het politieke gevangenenkamp op het zuidelijk deel van het eiland. Tussen 1938 en 1948 zaten er Thaise criminelen en politieke gevangen vast.

In die tijd stond het eiland stond te boek als de Tarutao-hel. Je mag er slapen in één van de longhouses, of je tent op zetten. Vraag wel even toestemming of boek van tevoren bij het bezoekerscentrum.

Flora en fauna

Een steile klim door de jungle brengt je naar de Toe-Boo klif. Vanaf dit hoogste punt heb je uitzicht over de omringende eilanden. Het grappige is dat de dieren nauwelijks de moeite nemen om zich te verstoppen voor de bezoekers.

In de grot Koh Rung Nok vind je duizenden zwaluwnesten. Zoek je eengemakkelijke expeditie, ga dan naar de Krokodillengrot. Je vaart er naar toe langs grillige mangrovebossen. Eenmaal aangekomen loop je over houten loopplanken langs de metershoge verlichte druipstenen.

Eilandhoppen in zuid-Thailand

De meeste toeristen die Koh Tarutao doen dat al eilandhoppend tussen Koh Bulon, Koh Lipe en Koh Tarutao. Tussen deze eilanden vaart een groot aantal boten van verschillende bedrijven. Vrijwel uitsluitend reusachtige speedboten die de oude, kraken de ferry’s hebben vervangen.

De meeste boten naar Tarutao, Bulon en Lipe vertrekken uit de haven van Pakbara. Daar koop je je tickets bij een van de reisbureautjes naast de pier. Een enkele reis kost gemiddeld € 6 à € 10.

Video van Koh Tarutao

Lees ook