fbpx
Eilanden Ontdek Thailand 

Koh Tao: een waar duikparadijs

Koh Tao was in het verleden vooral in het nieuws als het eiland waar de Britse toeristen zijn vermoord. Maar het verdient beter…

Het is namelijk de parel van Thailand als het op duiken aankomt.

Voor Thailand is de duiksport in twee gebieden op te delen: de Andaman Zee en de Golf van Thailand. De plekken in de Golf van Thailand zijn de aantrekkelijkste. Al was het maar om de watertemperatuur van 30 graden in april die een duikpak bijna overbodig maakt.

Koh Tao, een duikparadijs

Koh Tao, ook wel het schilpaddeneiland op zijn Thais, is maar een klein eilandje van ongeveer 19 kilometer lang met deel verharde en deels zandpaden. Het eiland is niet rijk aan wegen, maar wel aan zo’n 50 duikscholen.

De stranden van het populaire eiland zijn zo ingericht dat het het meest comfortabel is om met een bootje naar een duikplek te gaan. Zo kun je gemiddeld twee duiken op een dag maken voor je jezelf terugtrekt in je hotel.

Beginnende duikers

De zeebodem rondom het eiland Koh Tao ligt op zo’n 20 tot 30 meter. Dit maakt het duiken ook voor beginnende duikers toegankelijk.

In de wateren rond Koh Tao is veel vis te vinden, wat een bepaald soort duikers aantrekt. De topattractie is misschien wel walvishaai. Maar ook de barracuda’s in scholen of apart zwemmend zijn een prachtig gezicht zeker als ze boven de enorme anemonenvelden zwemmen.

Wrak duiken op Koh Tao

Een ander soort duikers wordt aangetrokken door het historisch wrak, wat is afgezonken voor de kust van Koh Tao. Het is de Sattagut, die haar leven begon als Amerikaans oorlogsschip waarna het verkocht werd aan de Thaise marine.

Aan het einde van haar leven werd de boot omgedoopt tot een spannend object voor de duikers, die zo hopelijk wat meer weg blijven van het kwetsbare koraal.

Het wrak ligt op zo’n 23 meter diepte en is met zijn twee grote kanonnen en lengte van 44 meter nog duidelijk herkenbaar. Het wrak ligt er nog te kort om volledig overgroeit te zijn.

Favoriete duikplekjes

De bijna 50 duikscholen hebben allemaal hun eigen favoriete duikplekjes zodat er van een enorme drukte niet zo snel sprake zal zijn. Het New Heaven Conservation Program zorgt dat het koraal rond de eilanden beschermd wordt en waar mogelijk de groei wordt geactiveerd door het aanbrengen van kunstmatige objecten die door het koraal overwoekert gaat raken.

Lees ook

%d bloggers liken dit: