fbpx

Koh Samui

Minder naar Thailand

koh samuiKoh Samui is een eiland in de Golf van Thailand. Het ligt zo’n 700 kilometer ten zuiden van Bangkok en 80 kilometer vanaf de oostelijke kustlijn in het zuiden van Thailand.

Het is een groot eiland met veel toeristische stranden, zoals Chaweng Beach en Lamai. De noordelijke stranden met de rustieke dorpjes Mae Nam, Bophut, Bang Rak (de grote Boeddha) en Choeng Mon zijn lieflijker, terwijl de stranden aan de westkust bijna (vrijwel) uitgestorven zijn.

De bekendste stranden zijn:

 • Nathon – aankomstplaats in Samui en het administratieve centrum van het eiland. Toeristen vinden hier niet veel.
 • Laem Yai – in het noordwestelijke puntje van het eiland. Een afgezonderd strand vanwaar je de Angthong eilanden kunt zien liggen.
 • Mae Nam – een tropisch en stil strand in het noorden van Koh Samui.
 • Bophut – een rustig vissersdorpje, al neemt het toerisme hier wel flink toe.
 • Bang Rak – in het noordoosten, hier vind je de Grote Boeddha.
 • Choeng on – een stil strand in het noorden.
 • Chaweng – het grootste en meest toeristische strand van Koh Samui. Hier vind je allerlei accommodaties, van vijfsterren hotels tot guesthouses voor backpackers. Beroemd om het nachtleven.
 • Lamai – Het tweede strand van Samui, ten zuiden van Chaweng. Meer laidback en dus meer backpackers als op Chaweng.
 • Samui South Coast – Hier vind je kleine strandjes, zoals Ban Hua Thanon, Na Khai, Laem Set, Bang Kao en Thong Krut.
Feiten over Koh Samui

Op Koh Samui wonen rond de 40.000 mensen, 90% daarvan is Boeddhist. Het is een ontzettend mooi eiland met veel natuur en variatie. Koh Samui was ooit een eilandje voor de visserslui. In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. In de vroege jaren ’70 kwamen de eerste backpackers naar het eiland. Zij voeren achterop een kokosnootboot en waren dus de eerste toeristen. In die tijd stonden er slechts een paar bungalows en de bezoekers kon je op één hand tellen.

Het eiland veranderde in de jaren ’90, toen veel toeristen met boten naar Koh Samui kwamen. Vanaf dat moment kwam de groei erin. Vandaag de dag is Samui na Phuket het tweede meest populaire eiland van Thailand. Het is misschien niet het mooiste eiland, maar als je goed zoekt, vind je echt wel witte stranden, helder zeewater met fraai koraal en idyllische watervallen.

De ontwikkeling van Koh Samui gaat zo langzamerhand zijn tol eisen. Vooral in het hoogseizoen zijn de stranden van Chaweng en Lamai afgeladen vol en kun je hier over de hoofden lopen.

Het weerpatroon op Koh Samui ligt wat anders dan in de rest van Thailand. Van april tot en met september is het meestal droog op het eiland, terwijl de rest van het land dan regenseizoen heeft. Van oktober tot en met december is het juist erg nat op Koh Samui. Het droge en meest aangename seizoen op Samui loopt van januari tot en met maart.

Bereikbaarheid

Koh Samui kun je met zowel het vliegtuig als de boot bereiken. Vliegen is het makkelijkst, al kan een ticket nogal duur uitvallen omdat Bangkok Airways het alleenrecht op het eiland heeft. Hierdoor betaal je vaak de hoofdprijs. Heb je hier geen zin in, dan kun je ook met de trein, bus en de boot. Je reist vanuit Bangkok met de trein naar Surat Thani. Vanaf daar kun je met de bus naar de Donsak pier, waar de boot naar Koh Samui vertrekt. Op internet staat goed uitgelegd hoe je hier precies kunt komen en wat het kost.

Op Koh Samui zelf kun je een auto, motorbike of fiets huren. Ook rijden er veel zogenaamde bathbusjes (songteaw) rond die je voor een klein bedrag ergens heenbrengen.

duiken op Koh SamuiWat kun je er doen?

Natuurlijk, de meeste toeristen gaan naar Koh Samui voor de stranden. Maar er is meer dan luieren in het witte zand. Een van de hoogtepunten van het eiland is het duiken. Het zuiden van Thailand heeft namelijk schitterende stranden die omringd zijn door helder water en kek koraal. Het aantal duikers dat naar Thailand komt neemt ook nog steeds toe. De beste tijd van het jaar om te duiken op Koh Samui is van juni tot augustus, al is het mogelijk om dit het hele jaar door te doen. Thailand is een van de veiligste plekken ter wereld om te duiken en te snorkelen en dus de ideale bestemming voor groentjes. Op sommige plaatsen is het zicht onder water erg goed (10 tot 30 meter). Koh Samui herbergt ook een aantal fraaie golfbanen.Veiligheid

Net zoals op andere plaatsen in Thailand is het drinkwater uit de kraan niet te vertrouwen. Drink dus altijd water uit ongeopende flessen. Het huren van een motorbike brengt risico’s met zich mee. Draag altijd een helm en rij nooit dronken rond. Na het uitgaan staan er veel taxi’s voor je klaar. Wees voorzichtig, veel taxichauffeurs willen je extra veel laten betalen. Het is niet ongebruikelijk dat tuk tuk-chauffeurs je 50 bath voor slechts één kilometre rekenen. Bepaal dus vooraf de prijs zodat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Door de gigantische groei van de laatste jaren worden er steeds vaker quads aangeboden om mee op de weg te rijden. Zij zijn echter niet geregistreerd als wegvoertuig en dus ben je ook niet verzekerd als er onderweg iets gebeurt.Wees voorzichtig op het strand in de avonduren, het wil nog wel eens voorkomen dat er berovingen plaatsvinden.

Uitstapjes

 • Ang Thong National Marine Park – duiken en snorkelen op een steenworp afstand van Koh Samui.
 • Koh Pha Ngan – beroemd om zijn Full Moon-feesten in Haad Rin.
 • Koh Tao – een van de beste plekken in Thailand om te leren duiken.
 • Surat Thani – de dichtstbijzijnde grootste stad op het vasteland.