fbpx

Koh Samet

Koh Samet is een klein eiland in het oosten van de Golf van Thailand. Zowel vanuit Bangkok als Pattaya is het makkelijk en snel te bereiken.

Het eiland ligt op 200 kilometer van Bangkok en is vooral bekend vanwege de witte zandstranden, veel koraal en kristalhelder water. De afgelopen decennia is het toerisme flink gestegen op Koh Samet of koh Samed, maar nog steeds is het minder dan bijvoorbeeld Koh Samui of Koh Chang. Naast de stranden kun je er ook genieten van goede restaurants (seafood!) en een bescheiden nachtleven.

Koh Samet is voor zowel buitenlandse als Thaise toeristen een populaire bestemming. In de eerste plaats natuurlijk omdat het relatief dicht bij Bangkok ligt. Daardoor is het voor families uit de Thaise hoofdstad ideaal om hun weekend aan het strand door te brengen. Naar Ban Phe is het slechts 2,5 uur rijden en vervolgens nog een half uur tot drie kwartier met de boot naar het eiland zelf.

Beste reistijd en geschiedenis

Hoewel Koh Samet slechts een paar kilometer van de kust ligt, valt er op het eiland toch minder regen dan in de rest van Oost-Thailand. Het regenseizoen duurt weliswaar van mei tot en met september, maar zelfs in die periode valt er beduidend minder regen dan op de andere eilanden in Thailand. Toch moeten toeristen altijd op hun hoede blijven voor zware regenbuien.

Er gaan verhalen de ronde dat Koh Samet lang geleden de thuishaven van piraten was en dat er nog steeds verloren schatten ergens op het eiland begraven liggen. Hoewel Bangkokians al decennia geleden wisten van het bestaan van het schitterende Koh Samet, stond de Thaise overheid hen niet toe om hier te overnachten. Pas op 1 oktober 1981 werd het eiland tot een nationaal park verklaard.

Bereikbaarheid van Koh Samet

De meeste delen van Koh Samet zijn onderdeel van het Khao Laem Ya-Mu Ko Samet National Park en dus moeten bezoekers entreegeld betalen. Thai betalen 40 bath voor een volwassene en 20 bath per kind. Voor buitenlanders liggen de tarieven hoger: 200 bath voor een volwassene en 100 bath voor een kind. De Thaise overheid hanteert deze regeling trouwens in elk nationaal park.

Vanuit Bangkok kun je op verschillende manieren naar Koh Samet reizen. De goedkoopste en makkelijkste manier is per bus en vervolgens de boot. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om per auto of taxi naar Rayong te reizen en daarna de boot te pakken. Bussen rijden vanaf zowel Ekamai (het oostelijk busstation in Bangkok) als van Suvarnabhumi Airport. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Victory Monument een minibusje te nemen. Kijk op het internet naar vertrektijden en prijzen.koh samet

Eenmaal in Rayong aangekomen kun je vanaf Ban Phe de boot op richting Koh Samet. De meeste toeristen kiezen voor aankomst op de Nadan pier (Hat Sai Kaew), vanaf waar je met een songthaew naar je eindbestemming kunt gaan. De meeste ritjes duren niet langer dan tien minuten. Als je op het eiland aankomt, dan is er een officier die het entreegeld in ontvangst neemt.

Die songthaews kun je ook gebruiken om je op het eiland te verplaatsen. Meestal vragen ze 200 bath voor een privéritje, maar je kunt er ook voor kiezen om de laadbak van de pick-up te delen met anderen. In dat geval betaal je tussen de 20 en 60 bath voor een tripje. Echter, dit is een vrij dure manier van jezelf verplaatsen, en ook kan het oncomfortabel zijn vanwege de slechte en dus stoffige wegen. Een motorbike is dus de tweede opties. Voor 300 tot 500 bath per dag huur je er al één. In de meeste gevallen kun je ze via het hotel waar je verblijft huren. Dit is tevens het meest verstandig, aangezien er ook verhuurders zijn die na afloop beweren dat je schade hebt gemaakt en daardoor extra kosten als reparatie- en arbeidskosten in rekening brengen.

Zien en doen

  • Bewonder de zonsondergang vanaf een klif langs de zuidwestelijke kustlijn
  • Ga ’s avonds kijken naar een vuurshow op Hat Sai Kaew en Ao Hin Khok beach. Die vinden iedere dag tussen 18.00 en 22.30 uur. Een donatie wordt op prijs gesteld.

De meeste stranden liggen in het oostelijk deel. De stranden liggen in kleine baaien en beslaan meestal zo’n 200 meter. Het enige strand aan de westkant van het eiland is Ao Phrahis.

Hieronder vind je de meest populaire stranden van . Let wel, de spelling van de namen kan soms afwijken.

Stranden van noord naar zuid langs de oostelijke kust:

  • Hat Sai Kaew (Diamond Beach) Een van de mooiste en populairste stranden van Koh Samed. Hat Sai Kaew is één kilometer lang en zo’n 25 tot 30 meter breed. Restaurants nemen echter de meeste ruimte in door hun ligstoelen hier ’s ochtends op te zetten en ’s avonds weer af te breken. De naam Hat Sai Kaew spreekt voor zichzelf: het betekent namelijk kristalzand strand. Hier kun je veel activiteiten ondernemen. Zo kun je er zonnen, zwemmen, jetski’s huren, windsurfen en op een bananenboot over het water razen. Door al deze activiteiten kan het er af en toe behoorlijk lawaaiig zijn.
  • Ao Hin Khok ligt naast Hat Sai Kaew, maar wordt gescheiden door een aantal rotsen waarop een zeemeerminbeeld staat. Het strand zelf beslaat ongeveer de helft van Hat Sai Kaew. Er wonen hier monniken, dus het is van belang dat mensen zich respectvol gedragen en stil zijn.
  • Ao Pai ligt twee stranden van Hat Sai Kaew. Hier vind je restaurants en barren waar feestgangers tot in de vroege uurtjes doorgaan. Bungalows kun je hier huren voor 300 bath per nacht (maximaal 2 personen). Hou wel rekening met muggen, veel muggen…
  • Ao Put Sa ligt op loopafstand van Aio Pai en is de ideale bestemming als je het even gehad hebt met overvolle stranden of het nachtleven. Ook kun je hier goed snorkelen.
  • Ao Wong Deuan is na Hat Sai Kaew het grootste strand van Koh Samed. Vanaf hier kun je eventueel met de boot naar het vaste land.
  • Ao Thian (Candlelight Beach) Het is een strand met veel rotsen. Niet echt populair en dus stil en geen grote groepen toeristen.
  • Ao Wai ligt op een steenworp afstand van Candlelight Beach. Het is een rustig strand met palmbonen en helder water. Ideaal voor zeeliefhebbers.
  • Ao Karang ligt in het zuiden van Koh Samed. Het is er rustig en je kunt ervaren hoe de bewoners van het eiland hier zelf leven.