fbpx
koh samet één maand na de olievlekAchtergrond Eilanden 

Koh Samet een maand na de olievlek

koh samet één maand na de olievlekHet is nu een maand geleden dat de olievlek het witte zand van Ao Prao op het Thaise eiland Koh Samet besmeurde. Na die tijd is er met man en macht gewerkt om het op te ruimen. Hoe staat het met Koh Samet een maand na de olievlek?

Prae Sakaowan van collegablog Coconuts Bangkok (kijk hier voor meer foto’s) reisde af om te kijken hoe Koh Samet een maand na de olievlek erbij ligt. Direct na de ramp werd er keihard gewerkt om de olie zo snel mogelijk op te ruimen.

Toerisme klapte in elkaar

Niet alleen door PTTGC, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de olievlek, maar ook door de Thaise marine. In tien dagen tijd klaarden ze een enorme klus en waren er bijna geen sporen meer te zien.

Maar door alle negatieve publiciteit rond de olievlek op Koh Samet klapte ook de toeristische sector in elkaar. Toeristen verlieten het eiland massaal en boekingen werden geannuleerd. Niet alleen Ao Prao, maar ondernemers op het hele eiland klagen steen en been. Zelfs op het vasteland in Rayong zien ze veel minder toeristen komen dan normaal.

Koh Samet een maand na de olievlek

Hat Sai Kaew is een van de meest populaire stranden op Koh Samet en ligt normaal gesproken dagelijks vol met toeristen. Na de olielek is het er nagenoeg leeg. Slechts een handjevol mensen gaat er nu nog zwemmen. Op het strand van Hat Sai Kaew is nog geen druppeltje olie aangespoeld, maar toch heeft alle negatieve publiciteit ervoor gezorgd dat ondernemers niks meer verdienen.

“De wind waait normaal, het water is net zo schoon als hiervoor. De mensen zijn beïnvloed door de media, terwijl er niks aan de hand is”, aldus een verhuurder van strandstoelen op Koh Samet een maand na de olievlek tegenover Coconuts.

Sinds de berichtgeving over de olievlek gaan haar zaken slecht. Zo slecht, dat ze overweegt om de boel te sluiten als het over een maand niet is aangetrokken. Verder vertelt ze dat guesthouses in het gebied maar liefst 1.000 baht (zo’n 25 euro) korting aanbieden aan toeristen om maar bij hun te verblijven.

Resorts zonder gasten

Op Ao Prao, het privéstrand dat zwaar is getroffen door de olie, is na de ramp geen enkele toerist meer gezien. Vandaag de dag ziet het strand er weer schoon uit, maar nadere inspectie leert dat er nog een klein restje olie op het strand ligt. De lokale autoriteiten waarschuwen dat het nog steeds niet veilig is om hier te zwemmen. Het Ao Prao Resort heeft het ook zwaar te verduren. Normaal gesproken zit het resort tijdens het laagseizoen voor 80 procent vol. Na de olievlek heeft er geen toerist meer geslapen. Het is er helemaal leeg.

Om de toeristen weer naar het eiland te krijgen, is PTTGC een agressieve campagne begonnen. Maar liefst 2.000 gratis hotelkamers werden tijdens een evenement voor toeristen gratis weggegeven om het toerisme weer op gang te helpen. Daarnaast heeft het bedrijf 500 reisorganisaties uit het hele land uitgenodigd om naar Koh Samet te komen en het zelf te bekijken.

Met het hoogseizoen dat voor de deur staat is het voor de lokale ondernemers belangrijk dat de toeristen gauw weer terugkomen. De verwachting is dat het eiland er in november weer als vanouds bij ligt. Het is maar de vraag of Koh Samet weer net zo wordt als voor de ramp, maar toeristen die voor een paar dagen rust, strand en zee zoeken, kunnen op dit eiland de komende maanden voor een zacht prijsje heerlijk genieten.

Lees ook

%d bloggers liken dit: