fbpx
koh makEilanden Ontdek Thailand 

Koh Mak: een fantastisch mooi en rustiek eiland

Koh Mak is een piepklein en redelijk onbekend eilandje in de Golf van Thailand. Het is onderdeel van het Koh Chang National Marine Park, dat we natuurlijk kennen van het gelijknamige en veel bekendere Koh Chang.

Er zijn slechts 2.000 bedden beschikbaar, verspreid over het hele eiland in de resorts, hotels en hutjes. Er mag niet meer bijgebouwd worden, waardoor het eiland een kleinschalig karakter houdt.

Hierdoor ontstaat er ook geen massatoerisme, wat je bijvoorbeeld wel op Koh Chang, Koh Samui, Koh Phangan of Koh Phi Phi vindt.

Koh Mak is een van de mooiste Thaise eilanden. Allereerst komt dat natuurlijk door de rust. Hier hoor je het gesuis van de zee en het getjilp van de vogels. Het zeewater is helder en het strandzand is parelwit.

Hoe kom je op Koh Mak?

koh makBoot Koh Chang – Koh Mak

Vanaf Ao Ban Bao, het visserdorpje op Koh Chang, vertrekt iedere morgen om 9.00 uur een houten boot naar Koh Mak. De boot stopt onderweg ook op Koh Wai en na Koh Mak nog op Koh Kradang en Koh Kham. De tocht naar Koh Mak duurt ongeveer een uur en kost 400 baht per persoon.

Speedboot Laem Ngop – Koh Mak

Je kunt er ook voor kiezen om met de snellere speedboot te gaan. Van Laem Ngop, het kustplaatsje vlakbij Trat, naar Koh Mak en terug varen twee verschillende speedboot operators. De ene speedboot vaart van/naar Ao Kao Bay aan de zuidwest kant van Koh Mak. De ander van/naar de Ao Soun Yai aan de noordwestkant van Koh Mak. Beide operators varen twee keer per dag van/naar Koh Mak.

Vertrektijden speedboot Laem Ngop – Koh Mak

Vanaf Leam Ngop Center Point Pier naar Makathanee Resort Ao Kao Bay pier: dagelijks om 10:30 en 14:00 uur.
Vanaf Leam Ngop Center Point naar Koh Mak Resort Ao Soun Yai pier: dagelijks om 12:30 en 16:00 uur.
Reistijd: 50 minuten
Kosten: 450 baht per persoon
Let op: Center Point Pier wordt ook wel Komaluang Choomporn Pier genoemd.

Vertrektijden speedboot Koh Mak – Laem Ngop

Met Leelawadee Speedboat vanaf Makathanee Resort Ao Kao Bay pier: dagelijks om 8:00 en 10:30 uur. Met Pa Nhan Speedboat vanaf Koh Mak Resort Ao Soun Yai pier: dagelijks om 9:00 en 13:30 uur.
Reistijd: 50 minuten
Kosten: 450 baht per persoon.

Slowboat van Laem Ngop naar Koh Mak en terug

Een alternatief voor de speedboot naar Koh Mak is een grotere boot. Deze boot vertrekt dagelijks om 11:00 uur. De reistijd is drie uur en de kosten tot aan Koh Mak zijn 200 baht per persoon. Deze boot vaart door naar het nabijgelegen eiland Koh Kood.

Van Laem Ngop terug naar Bangkok (Khao San Road)

Vanaf de Center Point Pier van Laem Ngop vertrekken rond 12:00 uur diverse minibus operators naar Khao San Road. Reis je vanaf Khao San Road naar Laem Ngop, dan wordt bij de diverse pieren vertelt dat accommodatie op Koh Chang, Koh Mak of een ander eiland waar je naartoe wilt volgeboekt is. Op de week tussen Kerst en Oud & Nieuw na komt dit vrijwel nooit voor. Op alle eilanden is meer accommodatie dan dat er gasten zullen zijn. De accommodatie is vaak ook nog goedkoper wanneer je direct boekt. Trap hier dus niet in!

koh makVervoer

Koh Mak is een klein eiland. Er is geen openbaar vervoer. Je kunt vanaf de drie pieren wel opgehaald worden door auto’s van de diverse resorts.

Bij aankomst op Koh Mak zul je opgewacht worden door diverse mensen die je een kamer/hut proberen te verkopen. Weet je nog niet waar je wilt verblijven? Stap dan gerust in en laat je ergens naartoe brengen. De meest accommodaties vind je op Ao Kao Beach aan de zuidwestkant van Koh Mak.

Behalve het vervoer bij aankomst kun je te voet, per fiets of scooter het eiland verkennen. Op diverse plekken kun je scooters en fietsen huren.

Je kunt ook op diverse plaatsen op het eiland tanken. Let op standjes langs de weg met flessen met daarin rode vloeistof. Dat is de benzine die je nodig hebt. Kom je zonder te zitten? Geen probleem, de locals helpen je graag.

Pinnen en internetten

Op Koh Mak kun je niet pinnen. Er zijn geen pinautomaten en er zijn ook geen banken waar je Traveller Cheques kunt inwisselen. Zorg dus dat je voldoende cash meeneemt voor je naar het eiland reist.

Veel resorts op Koh Mak bieden gratis WiFi of internet tegen een kleine betaling aan. Ook zijn er internetcafés aanwezig. Het internet is net als op andere Thaise eilanden niet erg snel, maar met wat geduld kun je wel vrienden of familie via Facebook op de hoogte houden door een fotootje en wat tekst te plaatsen.

Lees ook