fbpx

Koh Lipe

koh lipe

koh lipeKoh Lipe is minder bekend dan Koh Samui, Phuket of Koh Chang, maar zeker niet minder mooi. Hier vind je prachtige koraalriffen, wat het eiland bijzonder geschikt maakt als je wilt gaan duiken of snorkelen.

Maar er is veel meer te doen. Daar mag je één kanttekening bij plaatsen: alles mag, maar niets hoeft. Heerlijk relaxen met een boek op het strand of lekker zwemmen in de zee is ook mogelijk. Ben je meer het actieve type? Dan kun je lekker gaan zeilen of vissen. Op Koh Lipe kan het echt allemaal.
Het is er nog lang zo druk niet als op de andere bekende Thaise eilanden, maar je kunt je er wel uitstekend vermaken. En dus vind je er stelletjes, backpackers en ook gezinnetjes die heerlijk van Koh Lipe willen genieten. Het eiland ligt in het zuiden van de Andaman Zee – in de provincie Satun om precies te zijn.

koh lipeSamen met Koh Tarutao, Koh Adang en Koh Rawi maakt het deel uit van het Tarutao National Marine Park. Doordat het slechts 42 kilometer verwijderd is van het Maleisische eiland Langkawi, zal je het niet verbazen dat het merendeel van de lokale bevolking op Koh Lipe moslim is.

Gemotoriseerd verkeerd vind je niet op het eiland. Uiteraard zijn er wel scooters, die je zelf ook kunt huren om het eiland te verkennen. Verder is er geen luchthaven in de buurt, waardoor de trip naar Koh Lipe langer duurt dan bijvoorbeeld naar Koh Samui of Phuket.

Hoe kom je op Koh Lipe?

Verreweg de snelste manier vanuit Bangkok is vliegen naar Hat Yai. Vaak vlieg je voor een appel en een ei vanaf Don Mueang Airport (DMK) maar deze stad in het zuiden van Thailand. Zowel Thai AirAsia als Lion Air, Nok Air en Orient Thai Air vliegen allemaal naar Hat Yai. Ben je geen fan van vliegen? Dan kun je met de nachttrein van Bangkok naar het zuiden. Let wel: deze rit duurt 14 (!) uur.

Vanuit Hat Yai kun je een minibusje nemen naar Pak Bara. Deze rit duurt ongeveer 2 uur en kost je 150 baht. Ieder uur vertrekt er een busje. Vanuit Pak Bara kun je met een speedboot of een ferry naar Koh Lipe. Het eiland heeft geen pier, maar je wordt voor de kust op een drijvend platform afgezet. Vanaf het platform word je met een lokale longtail boot naar het eiland gebracht. Dit kost je 150 baht, waarvan 25 entree is voor het Tarutao National Marine Park.

Stranden

Koh Lipe bestaat uit een aantal kleine onbewoonde strandjes. Verder loopt er een verhard hoofdpad over het eiland. Er zijn drie stranden waar je kunt overnachten.

  • Pattaya Beach
  • Sunrise Beach
  • Sunset Beach

1. Pattaya Beach

Pattaya Beach ligt aan de zuidkant van Koh Lipe. De kans is groot dat je met de boot aankomt op dit strand. Hier vind je de meeste accommodaties, restaurants en barretjes. Dat maakt het strand ook gelijk de duurste plek van het eiland. Het is een lang en breed strand, maar er is weinig begroeiing aanwezig, waardoor het er overdag nogal warm kan zijn. In de avond kun je hier heerlijk barbecueën.
koh lipe2. Sunrise Beach

Dit strand ligt aan de oostkant van Koh Lipe. Daardoor kun je hier in de vroege morgen genieten van een prachtige zonsopgang. Door de hoge bomen heb je hier wel voldoende schaduw, waardoor je hier heerlijk op het strand kunt liggen.

3. Sunset Beach

De naam doet het al vermoeden: hier geniet je van een schitterende zonsondergang. Voor de rest is er trouwens niet heel veel te doen.

Overnachten

Zoals we al eerder zeiden, is Koh Lipe nog niet het slachtoffer geworden van massatoerisme. Daardoor kun je voor een hele redelijke prijs overnachten in een van de bungalows of op een resort. Je vindt er accommodaties in verschillende prijsklasses: van budget tot erg luxe.