fbpx

Koh Lanta

koh lanta

koh lantaKoh Lanta is een eiland in de Andaman Zee en ligt in het zuiden van Thailand. Zoals veel andere bestemmingen in de provincie Krabi, is ook deze plek bekend vanwege de prachtige duik- en snorkelmogelijkheden en natuurlijk de lange witte stranden.

Koh Lanta bestaat uit een paar eilandjes. De twee grootste zijn Koh Lanta Noi (klein Lanta eiland) en Koh Lanta Yai (groot Lanta eiland). Op het grote eiland is vanzelfsprekend het meeste te doen, vandaar dat we het simpelweg Koh Lanta noemen.Veel rust op Koh Lanta

Het eiland is vooral populair onder toeristen die rust zoeken, ver weg van alle grote feesten. Het publiek is hier ook wat ouder dan op het nabijgelegen Koh Phi Phi, waar het vooral om uitgaan gaat. Maar een eiland in Thailand zou niet compleet zijn zonder barretjes. En dus vind je op Koh Lanta ook genoeg uitgaansmogelijkheden.

Verder is het erg populair onder gezinnen met kinderen en naturlijk duikers. Het eiland is wat minder bekend dan Koh Phi Phi en eigenlijk is dat maar goed ook. Hier kom je nog echt voor je rust. De stranden langs de westkust van het eiland staan weliswaar vol met resorts en bungalows, maar dat neemt niet weg dat je verder op Koh Lanta nog prima je rust kunt vinden. Zelfs als het eiland bomvol is, dan zijn er nog altijd je plekjes waar je ongestoord kunt genieten.

Koh Lanta doet het vooral erg goed bij Zweedse toeristen, maar Engels is toch wel de voertaal op dit eiland. Het werd in december 2004 (net als andere Thaise eilanden) getroffen door de tsunami. Op Koh Lanta kwamen destijds 20 mensen om het leven. Het eiland is 6 kilometer breed en 30 kilometer lang. Het ligt op zo’n 70 kilometer van Krabi stad. Op Koh Lanta vind je 9 schitterende stranden en een kustlijn met veel bossen, koraalrif en heel veel tropische vissen.

koh lantaHet weer op Koh Lanta

Koh Lanta kent slechts twee seizoenen. Het hete seizoen van januari tot en met april, en het regenseizoen van mei tot en met december. De temperaturen op het eiland variëren tussen de 25 en 32 graden. De beste tijd om Koh Lanta te bezoeken is tussen november en april, omdat het er dan minder heet is dan normaal. Tijdens deze periode staat er een droge noordoosten wind, waardoor je overdag blauwe luchten ziet en ‘s avonds sterren bij heldere hemel kunt bewonederen. Aan het strand staat dan een aangenaam briesje. De temperatuur van het zeewater is het hele jaar door 29 graden.

Hoe kom je op Koh Lanta?

Per vliegtuig:

De vliegvelden van Krabi, Trang en Phuket liggen nabij. Vanuit Krabi en Trang zijn er directe verbindingen over de weg en met de boot naar Koh Lanta. Dit zijn de beste opties als je alleen naar Koh Lanta gaat. Vliegen naar Phuket is de betere optie als je plannen hebt om daar te verblijven en vervolgens door te reizen naar een van de nabijgelegen eilanden.

Als je met Air Asia vliegt, dan is er een gratis transfer van Krabi Airport naar Ao Nang Pier, vanaf waar je de boot van 10.30 uur (470 baht) kunt nemen. Deze boot vaart echter van november tot en met april en gaat helemaal niet als de weersomstandigheden slecht zijn.

De snelste manier om van Krabi Airport en Phuket Airport naar Koh Lanta te reizen is door gebruik te maken van de express transfer, een combinatie van een minibusje en speedboot. Als je vroeg aankomt, dan hoef je niet te wachten op de veerboot en zelfs als je laat arriveert, dan kun je nog dezelfde dag op Koh Lanta zijn.

Vanaf Krabi Airport duurt de rit per minibusje ongeveer 45 minuten. Je stapt vervolgens in een speedboot, waarna je 15 minuten later al op Koh Lanta bent. Op het eiland word je opgepikt door een auto van je hotel, waardoor de reis van Krabi Airport naar Koh Lanta niet langer dan 1,5 tot 2 uur duurt.

Vanaf Koh Lanta is het mogelijk om ook andere eilanden in de omgeving te bezoeken. Er zijn verschillende bedrijven die deze boottochten uitvoeren:

Ko Lanta – Ko Phi Phi: 08:00 en 13:00, 350 baht.
Ko Lanta – Krabi: 08:00 eh 13:00, 300 baht (in het hoogseizoen minimaal 400 baht)
Ko Lanta – Ko Phi Phi – Phuket: 13:00 en 14:30, 700 baht
Ko Lanta – Ko Phi Phi – Krabi: 09:00 en 13:30, 700 baht

Transport op Koh Lanta

De grotere wegen op het eiland zijn goed onderhouden. Het is goed om de namen van nabijgelegen resorts te onthouden, omdat de pick-up trucks en motorbike taxi’s je vaak hier oppikken en ook afzetten. Dat heeft vooral te maken met de betere wegen. Veel resorts en duikscholen hebben zelf pick-up trucks om toeristen en klanten te vervoeren.

Als je met de boot aankomt, dan is de kans groot dat het resort waar je verblijf je opwacht met hun auto. Een motorbike huren op Koh Lanta doe je voor 200 baht per dag. Benzine is langs de weg verkrijgbaar tegen een bedrag van 40 baht per liter.

De stranden van Koh Lanta

Kor Kwang: dit strand staat bekend om het prachtige witte zand en het heldere blauwe water. Een aanrader.

Klong Dao: dit is verreweg het meest populaire strand van Koh Lanta. Het is maar liefst 3 kilometer lang en daardoor is het hier nooit echt overvol. Hier vind je verschillende soorten accommodaties om te verblijven, van goedkoop tot zeer luxe. Het is erg geschikt voor mensen die een rustig strand zoeken, maar toch dichtbij de actie willen zitten.

Pra Ae (Long Beach): dit strand ligt aan de noordkant van het eiland en is 4 kilometer lang. Je vindt hier veel accommodaties, maar toch is het hier ook nog steeds lekker rustig.

Klong Nin: dit strand wordt gescheiden door een kanaal. Hier vind je kokosnootpalmen en dennenbomen met op de achtergrond en tropisch regenwoud. Het zand is hier wit en de sfeer is één en al rust. Heerlijk relaxen.

Kantiang Bay: dit strand is 1 kilometer lang en wordt gezien al seen van de mooiste stranden ter wereld. Dit blijkt uit een artikel van de Sunday Times of Londen, die Kantiang Bay in de top-10 van meest tropische stranden ter wereld opnam. Hier vind je ook schitterend koraal om te gaan snorkelen. Wat ons betreft echt een aanrader.
Verder zijn er aan de zuidkant van het eiland ook nog wat strandjes, waar je echt komt voor je rust. Hier is helemaal niets te doen, behalve zwemmen in de zee en relaxen op het strand.

koh lantaWat te doen op Koh Lanta?
Veel toeristen gaan naar Koh Lanta voor de rust, het strand en natuurlijk duiken en snorkelen.
Als je wilt duiken, dan heb je hier een boottrip voor nodig. Koh Lanta ligt dichtbij de duikspots Hin Daeng, Hin Muang en Koh Haa. Vooal Hin Daeng en Hin Muang worden gezien als de beste plekken van Thailand om te duiken. Het onderwaterleven hier is schitterend.

Wil je niet duiken, maar snorkelen? Ook dan kom je hier prima aan je trekken. Vooral bij Koh Haa is het fantastisch snorkelen. Maar ook als je verder weg wilt, dan zijn er hier genoeg mogelijkheden. Wat te denken van Koh Rok, dat zo’n 47 kilometer ten zuiden van het eiland ligt?

Als je wilt vissen, dan kun je ook je hart op Koh Lanta ophalen. Hier vind je verschillende soorten vissen, waaronder marlin, sailfish, barracuda, red snapper en tonijn. Er zijn verschillende vistrips mogelijk: een halve dag, een hele dag of ’s nachts vissen.