fbpx
Ontdek Thailand 

Koh Kret, aardewerkparadijs

Koh Kret is een klein eilandje in de Chao Phraya zo’n 30 kilometer van het centrum van Bangkok. Nadat een met de hand gegraven kanaal een bocht in de rivier afsneed was de landtong waarop Koh Kret nu ligt ineens een eilandje in de rivier.

In de periode dat Ayutthaya de hoofdstad van Siam/ Thailand was, maakte een verkorten van de bootreis zoveel uit dat het graven van een lange kanaal zinnig werd.

De enige manier om het eiland te bereiken is de boot. Een van de goedkoopste ferry’s vertrekt van Wat Sanam Nuea. Er komen zoveel mensen naar het eiland dat de boot iedere vijf minuten vertrekt. Vooral in het weekend is het druk, de door de weekse dagen zijn beter geschikt voor een bezoekje.Koh Kret’s aardewerk

Het eiland heeft een grote pottenbakkerscultuur iets wat je terugziet in de winkeltjes. Ze verkopen er prachtig opengewerkt aardewerk, een al meer dan honderd jaar oude traditie. Veel van de activiteiten zijn aan het aardewerk gelinkt.

Je kunt er al dan niet onder begeleiding je eigen meesterwerk maken wat je een paar dagen later gebakken en wel kunt komen ophalen. Het vervaardigen van aardewerk is een arbeidsintensief proces.

Ben je niet zo creatief dan zijn er voldoende winkeltjes waar je iets moois kunt kopen.

In de coffeeshop Ran Lek kun je heerlijk koffiedrinken uit een wederom aardewerken beker, voor 25 baht krijg je koffie en mag je de beker meenemen.

Eiland zonder auto’s

Zonder auto’s is het eiland heerlijk te bewandelen of je huurt een fiets voor 40 baht per dag. Je hebt het idee dat je ver weg van het grote drukke Bangkok. Een pad leidt je van van huis, naar winkeltje, mooie kleine boerderijtjes en lokale restaurantjes. De traditionele bouwstijl maakt dat de bebouwing een mooi geheel is. Overal op het eiland vind je sporen van het verleden oude ovens, oude potten en natuurlijk wat tempels.

Ben je moe en wil je snel terug naar het bootje dan pak je een motortaxi.

Het eiland is perfect voor een dagje Thais vakmanschap, cultuur en een beetje lichaamsbeweging.
Lees ook

%d bloggers liken dit: