fbpx
Nieuws Opmerkelijk Uitgelicht 

Zeer dure koffie van olifantenpoep

koffie van olifantenpoepIn Thailand is een nieuwe trend in de maak: koffie van olifantenkeutels. Wansmakelijk zegt u? En toch wordt het gedronken, het kost niet minder dan 50 dollar per kopje.

In het noorden van Thailand wordt een van de meest dure koffiebonen ter wereld geproduceerd.  Nou ja, geproduceerd; het goedje bestaat uit verteerde Arabica-koffiebonen die door olifanten worden verteerd en een dag later uit hun mest worden gevist.

Waarom koffie van olifantenpoep

Zwart Ivoor‘ heet de koffie van olifantenpoep, die volgens kenners een ‘aardse en fruitige smaak’ heeft. En het drankje is succesvol: de eerste lading van 70 kilogram was meteen uitverkocht, aan zo’n slordige 1.100 dollar per kilo.

Waarom komen er olifanten aan te pas? ‘Wanneer een olifant koffiebonen verteert, breekt zijn maagzuur de proteïnen af die voor de bitterheid van de koffie zorgen’, legt uitvinder Blake Dinkin uit. De koffiebonen nemen in de maag van het dier ook smaken over uit het andere voedsel dat de olifant verorbert, zoals bijvoorbeeld bananen en rietsuiker. ‘Je kan dan een zeer zachte vloeistof brouwen, zonder de bittere smaak van gewone koffie’, aldus Dinkin.

Duur goedje

Het proces zorgt er wel voor dat het drankje niet goedkoop is; een kopje koffie van olifantenpoep kost minstens 50 dollar. Er moet dan ook minstens 33 kilogram koffiebonen verteerd worden om een enkele kilogram Zwart Ivoor te produceren. De meeste bonen worden immers compleet vermalen of gewoon niet teruggevonden. Dinkin benadrukt wel dat de methode niet schadelijk is voor de olifanten.

Wie de koffie eens wil proeven, moet voorlopig wel naar de uithoeken van de wereld trekken. Momenteel is de koffie van olifantenpoepenkel verkrijgbaar in enkele luxehotels in het noorden van Thailand, op de Malediven en in Abu Dhabi. Echt liefhebbers van een straf bakkie hebben dat er misschien wel voor over…

Lees ook