fbpx
Eten en drinken Uitgelicht 

Koffie in Thailand is soms ware kunst

Koffie in Thailand, het is niet meer weg te denken. En hoewel de koffiecultuur nog vrij jong is in Thailand, zien we de coffeeshops als paddestoelen uit de grond schieten. En als de entourage dan ook nog eens het goed doet, dan weten de locals én de toeristen deze koffiegelegenheden altijd te vinden.

Vooral in het noorden van Thailand heeft de overheid, en dan met name de Koninklijke Familie, de locals gestimuleerd om de opiumteelt te vervangen door koffieteelt. Bekende gebieden waar die verandering heeft plaats gehad zijn onder andere Doi Tung, Doi Chaang en Wawee.

Ik raad aan om, als de tijd het toelaat, deze gebieden eens te bezoeken. Buiten dat het leerzaam en leuk is, zijn de uitzichten geweldig te noemen.

Thailand wordt voornamelijk Arabica koffie geteeld. En ik moet zeggen, Thailand heeft een mooie kwaliteit koffieboon en bovendien zijn ze in staat, om een goede roasting aan te bieden.

Koffie in Thailand

Ik meldde het al, de coffeeshops schieten als paddestoelen uit de grond. Mooie inrichting en goede koffiemachines moeten zorgen dat het de koffieliefhebber aan niets ontbreekt.

Jammer genoeg is dat niet altijd zo. Een goede kwaliteit koffieboon en een mooie koffiemachine zijn geen garantie voor de juiste kop koffie.

Mensen die mij kennen weten het: zodra ik suiker in mijn koffie doe, dan is de koffie niet te haggelen. Krijg ik er ook nog een kippenvel bij?  Dàn is het ècht bar. Gelukkig, want ik ben een liefhebber, komt dat niet vaak voor.

Coffee Art

En wat ik nou echt leuk vind, als een koffiemaker, oftewel een barista, er wat moois van maakt. Met enige regelmaat kom ik enthousiastelingen tegen die een heus kunstwerk maken van de cappuccino, cafe late, iced coffee of noem maar op.

Coffee Art maakt van je koffie iets bijzonders. Leuk ook om die mensen die het maken te complimenteren met hun passie. Wanneer u nou in Thailand bent, maak er dan, net als ik, een gewoonte van om gewoon lekker te blijven proberen bij verschillende coffeeshops.

 

Bovendien is koffie in Thailand goed betaalbaar, zeker wanneer je het vergelijkt met Nederland. Prijzen variëren van THB 35 tot THB 60 per kop. Natuurlijk zijn er uitzonderingen; dat heeft dan vaak weer met de lokatie te maken. Overigens is een hoge prijs geen garantie voor een goede kop koffie, dat moge duidelijk zijn.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat wanneer de koffie én lokatie goed zijn, de uren voorbij vliegen.

 

 

 

Lees ook