fbpx
Jongeren opvang in het kloosterOpmerkelijk Uitgelicht 

Klooster als hulppost in drugsstrijd

Klooster als hulppost in drugs strijd Het noorden van Thailand vormde lange tijd samen met Laos en Myanmar de Gouden Driehoek. Beroemd of liever gezegd berucht vanwege zijn drugs.

Zo werd er opium en heroïne vervaardigd en gesmokkeld door de bergen. Het was lange tijd een soort eldorado voor opiumgebruikers. Met heel veel werk en moeite ligt die faam grotendeels achter ons. Grotendeels, een soort traditie heeft zich toch door de jaren heen gevestigd in het gebied, een slechte traditie die nog steeds zorgt voor veel drugsgebruik in het gebied.

Klooster als hulppost in drugs strijdMonniken te paard, redders van de jeugd

Een bijzonder initiatief is er genomen door monniken in het hoge noorden. De oranje geklede monniken van de tempel van het gouden paard uit Mae Chan bieden vooral jongeren een alternatief voor een leven beheerst door drugs. De drugs die in deze tijd problemen veroorzaken zijn de Jaba pillen, een combinatie van metamfetamine en cafeïne.

In een omgeving gevuld met paarden, meditatie en Thai boxing wordt geprobeerd een ommekeer te bewerkstelligen. Iedere morgen gaan de monniken te paard naar de dorpen vanaf hun hooggelegen klooster, aalmoezen verzamelen. Jongeren die vroeger geen eten hadden, gaan nu er op uit om de aalmoezen voor zich zelf en hun kloosterbroeders op te halen. De jongeren die nu onder de hoede van kloosterbroeders leven zijn de kinderen van door drugsmokkel en -gebruik uitgedunde generaties.

Geen tijd voor jezelf houd je weg van de drugs

De kloosterbroeders zorgen dat hun jongere broeders geen tijd overhebben en houden ze druk bezig met meditatie en Muay Thai. Helemaal vreemd is een vechtsport in een tempel niet. Al eeuwen bestaan er monniken die zich bekwaamd hebben in de vechtsport. Denk maar aan onze eigen tempeliers.

Jongeren opvang in het kloosterMet hun hulp aan de jongeren nemen de broeders de plaats in van sociale werkers en de lokale overheid, die aan deze groep te weinig aandacht besteed. De jongeren komen vaak ondervoed bij het klooster binnen aan hun lot overgelaten door hun drugsverslaafde ouders. De Hill Tribes, de bewoners van het berggebied hebben het moeilijker om te overleven dan de Thai uit de lagergelegen gebieden, die iets makkelijker aan hun inkomen kunnen komen met landbouw. Iets wat in de bergen nog steeds makkelijk te krijgen is, is de Jaba. De Jaba lijkt het leven wat makkelijker te maken voor de bergbewoners. DE kortstondige verlossing zorgt voor langdurige problemen.

Verstopt in de jungle zijn er nog steeds kleine laboratoria die de drugs produceren. De strijd tegen de producenten is een taak voor de overheid. De gevolgen van de productie, de verlaten jongeren is blijkbaar een taak voor de broeders van de tempel van het gouden paard.

Lees ook

%d bloggers liken dit: