Kinderen die rozen verkopen op Khao San Road

Kinderen die rozen verkopen Op Khao San Road en op vele andere plekken in Bangkok kom je ze tegen: De uitgebuite kinderen die rozen verkopen.

Khaosan Road is sowieso al niet mijn favoriete plek in Thailand. Backpackers hebben de straat, die ooit bevolkt was met naaiateliers, omgetoverd tot een kermis. Met een Burger King, talloze stalletjes waar je prullaria kan kopen, of vettige Pad Thai. Bars waar mannen met blonde dreadlocks uit plastic bekertjes bier staan te drinken tot ze niet meer weten wie ze zijn. Het heet niet voor niks ‘center of the backpacker-universe’.
Tussen al die (jeugdige) toeristen die Bangkok willen zien, maar niet teveel willen betalen voor een hotel, lopen de kinderen die rozen verkopen. De een kijkt je schalks aan, brutaal. De ander afwachtend. Als je eenmaal hun richting in hebt gekeken ben je de pineut. Ze gaan voor je staan, doen zielig en bedelend. Soms gaan ze ook niet weg. En dus koop je maar een roos. En dat gebeurt ook elders in Thailand.

Kinderen die rozen verkopen Je denkt dat je een goede daad gedaan hebt en dat dit jonge of meisje nu weer een nieuwe maaltijd heeft voor hem, zijn broers of zussen of zijn ouders. Mis! Het zijn niet eens Thaise jongens of meisjes. Vaak komen de kinderen die rozen verkopen uit buurland Birma. Door ouders verkocht aan handelaars met de belofte dat die maandelijks een check zal sturen.

Niet kopen

Helaas komt die check nooit aan bij de ouders. En de jonge of meisje keert ook nooit meer huiswaarts. Volgens het project Stop Child-Beggars Campaign zijn er in Bangkok zo’n 500 kinderen die rozen verkopen. En Khao San Road is voor deze kinderen een goudmijn, met elke dag weer veel nieuwe toeristen.

Nou ja, voor de wrede handelaar is het een goudmijn. Zij spinnen er garen bij. De enige manier om dit soort gewetenloze mensen te stoppen is door niet meer te kopen. Als het goudmijntje opdroogt, stoppen de handelaren met kinderen kopen. De 500 die er nu al zijn worden daar niet mee geholpen. Maar de volgende 500 wel.

One Comment - Write a Comment

  1. Dit is grote onzin.Als die kinderen geen rozen meer kunnen slijten aan die backpackers dan krijgen ze bij thuiskomst van die handelaren gewoon wat meer slaag ipv eten.Dus dan bevorder je nog meer kinder mishandelingen.
    Het zou beter zijn protest brieven te sturen en er op alle sociale media meer aandacht voor dit euvel vragen.Het wordt tijd dat Thailand wakker geschut word en er voor gaat zorgen via de overheid dat deze vorm van kinder uitbuiting stopt.
    Het zou beter zijn dat die backpackers de azijn zeikers onder de toeristen er op gewezen zou worden dat het verkeerd is wat die kinderen doen.
    Je ziet wel meer vormen van kinder arbeid.Soms zie je op een bouwplaats een forse vrouw met emmers cement lopen en ook daar nemen ze soms hun kinderen mee naar toe naar het werk en laten ze mee sjouwen.En wat te denken bij kleine eetstalletjes en markten daar werken nog legio kinderen van soms 11 jaar.Ze sjouwen er borden rond of moeten de afwas doen allemaal uitgebuit .

    Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.