Khao San Road: mekka van de rugzaktoerist

Khao San Road. Het mekka van de budgetreiziger en rugzaktoerist die Bangkok aandoet. Niet veel langer dan vierhonderd meter en toch wereldberoemd. Ga er op een terrasje zitten, bestel een Singabier en laat een slenterende massa van alle soorten type mensen aan je voorbijtrekken.

Een jungle van geldwisselkantoren, internetcafés, souvenirwinkeltjes, illegale cd’s en dvd’s. En van nagemaakte officiële papieren, kapsalons voor een rastakapsel, de Burger King, Starbucks. Niet te vergeten: mobiele eettentjes met pad thai en pizza, belwinkels, rekken met kleding, nepsieraden en traditioneel geklede Lhisuvrouwen die hun waar aan je willen slijten.


Tel daarbij de talloze barretjes, restaurantjes, reisbureautjes en guesthouses bij op en je hebt een goed beeld van dit volgepropte stukje Bangkok. Welkom op Khao San Road.
Khao San Road
Zestien jaar geleden was ik voor het eerst in dit backpackerswalhalla. Ik at er pizza, dronk bier met nieuwe vrienden van ‘all over the world’, keek naar een vage videofilm in een café en vond het leven.

Tuktuks en taxi’s

In de nog relatief rustige straat schoven tuktuks en taxi’s langzaam voort, Aziëgangers met torenhoge rugzakken waren er op zoek naar een slaapplek. Tourbussen vertrokken naar alle hoeken van Azië en de paar kraampjes met kleding, muziekcassettes en nep-rolexen verdwenen als de avond viel.

De sfeer was gemoedelijk en ’s nachts geen mens te bekennen. Nu is er een  voortdurende stroom van vakantiegangers en feestgedruis in de nachtclubs en livemuziek in de bierbars.

Rijstmarkt

Ooit vond in backpackersstraatje de belangrijkste rijstmarkt van Bangkok plaats. Khao San betekent namelijk ThailandKhaoSanRoad1‘gemalen rijst’. De eerste slaapgelegenheid was een hotel voor ambtenaren die voor werkoverleg naar de hoofdstad kwamen.

Het eerste commerciële guesthouse met zes kamers heette Bonny. De eerste winkel heette Sor Thambhakdi, waar benodigdheden voor monniken werden verkocht.

In de jaren ’60 en ‘70 bestond Khao San Road uit traditioneel houten huizen op palen waar vooral kleermakerijen gevestigd waren. In die tijd trokken hippies uit de hele wereld over de zogeheten ‘hippietrail’ naar India waar de nodige geestverruimende middelen werden gebruikt.

Veel van hen trokken door naar Thailand. Een aantal families in de kleermakersstraat kwam op het idee om kamers te verhuren aan de stroom bloemenkinderen die op de hoogte waren van een onuitputtelijke aanvoer van Thaise goedkope wiet. Voor slechts een dollar hadden ze een bed, koffie en fruit. De dochter des huizes draaide de joint en zo werd de kiem gelegd voor het hippie-imago.

Blokkendozen

Khao San RoadHet hippietijdperk is al lang voorbij. In de jaren tachtig was Thailand voor steeds meer mensen bereikbaar door het lage prijspeil. Sino-Thaise ondernemers roken geld en kochten de families, die er al generaties woonden, uit.

De karakteristieke houten woningen werden meedogenloos geruimd en er kwamen betonnen blokkendozen voor in de plaats, die guesthouse gingen heten.

Nog twee houten huizen, waar de gast bij de familie inwoont, herinneren aan deze tijd.

Toeristisch walhalla

Al snel schoten de eerste restaurants, bars en reisbureaus uit de grond en als malariaparasieten vermenigvuldigden ze zich. En zo werd een authentiek stuk Thailand in ettelijke jaren om zeep gebracht.

En toch is een bezoek aan Khao San Road de moeite waard. Pik ook een terrasje, slenter met de meute mee en vergaap je aan dit meest bekende straatje van Bangkok. Maar, blijf er niet te lang. Want met het echte Thailand heeft het niets meer van doen.

Post Comment