fbpx
Afdingen een kunstEten en drinken Uitgelicht 

Kennismaking met de Thaise keuken

De populariteit van Thais eten neemt wereldwijd nog steeds toe. Ik neem je graag mee voor een korte kennismaking met de Thaise keuken.

Als je aan Thais eten denkt, dan denk je meteen aan Pad Thai. Het bordje gebakken noedels staat buiten de Thaise landsgrenzen symbool voor de Thaise keuken. Een goed bord Pad Thai is weliswaar niet te versmaden, maar er is zoveel meer.

Een kennismaking met de Thaise keuken leert je bijvoorbeeld dat het eten lang niet altijd pittig is. Althans, niet alle gerechten worden pittig geserveerd. Op tafel staan dan wel verse pepers of andere sauzen om het alsnog scherp te maken.

Favoriet van veel toeristen

Zoals gezegd is Pad Thai het bekendste gerecht uit de Thaise keuken. Ook Kaaw Pad (gebakken rijst) is een favoriet van veel toeristen die naar Thailand komen. Dit gerecht wordt eveneens niet pittig geserveerd.

Kennismaking met de Thaise keuken
Tom yam kung.

Maar er is zoveel meer variatie. Tom Yam Kung bijvoorbeeld. Daar heb je vast weleens van gehoord. Een pittige en vooral smaakvolle soep. In het geval van Kung bereid met verse garnalen, maar je kunt het ook met vis of andere zeevruchten krijgen.

Een andere populaire soep is Tom Kha. Bijvoorbeeld Tom Kha Kai – met kip. Deze romige soep is gemaakt van kokosmelk. Echt een aanrader!

De curries

Dan de curries. In het rood, geel, groen. Verschillende kleuren en dus smaken ze divers. Vooral de rode curry is populair onder toeristen, in de meeste gevallen met kip- of varkensvlees. Scherp? Soms wel, maar vaak ook niet.

Een kennismaking met de Thaise keuken is ook een introductie van somtam, papayasalade. Dit scherpe gerecht komt uit Isaan, het noordoosten van Thailand. Voor de Thai geldt: hoe heter, hoe beter. Je staat verstelt als je ziet hoe pittig de Thai deze salade naar binnen werken.

Kennismaking met de Thaise keuken
Somtam.

Niet pittig kan ook

Gelukkig kun je als toerist aangeven dat je het gerecht ‘not spicy’ wilt hebben. In dat geval zeg je ‘mai ped’. Andere favoriete gerechten uit Isaan zijn laab (pittig gehakt vlees) en kai yaang (gegrilde kip).

Dit is slechts een korte kennismaking met de Thaise keuken. Mijn advies is dan ook: probeer zo veel mogelijk dingen die je tegenkomt om alle rijke smaken te proeven.

Lees ook

%d bloggers liken dit: