fbpx

Kanchanaburi

Kanchanaburi

Op zo’n 130 kilometer van Bangkok ligt de stad Kanchanaburi. Het is eveneens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Veel toeristen laten het links liggen, omdat ze vanuit Bangkok meteen naar Chiang Mai reizen. Terwijl deze provincie juist een hoop biedt.

Als je Kanchanaburi zegt, dan zeg je natuurlijk: Bridge Over the River Kwai. Het verhaal werd bekend dankzij het gelijknamige boek en de (met 7 Oscars bekroonde film). Hoewel de brug zelf niet heel bijzonder is, merk je aan alles dat dit een plek met historie is.

Japanse krijgsgevangenen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren grote delen van Azië in handen van de Japanners. Zij legden een spoorlijn dwars door de Thaise jungle aan, om zo een verbinding te maken met Birma om de troepen daar snel te bevoorraden.

Gevangengenomen (geallieerde) soldaten legden deze spoorlijn aan, onder de meest gruwelijke omstandigheden. Het heet niet voor niets The Death Railway, verwijzend naar meer dan 100.000 mensen die tijdens de aanleg stierven. Vooral bij de bouw van de brug kamen veel mensen om.

KanchanaburiHoewel de brug tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden werd vernietigd, werd deze na de oorlog opnieuw gebouwd. Vandaag de dag rijdt er dagelijks een trein overheen, die de historische route van Kanchanaburi naar Nam Tok aflegt.

Begraafplaatsen en museum

In de stad Kanchanaburi kom je behalve de brug nog meer dingen tegen die je herinneren aan de verschrikkelijke gebeurtenissen die er plaatsvonden. Zo zijn er twee begraafplaatsen. Op het Kanchanaburi War Cemetery liggen 6.982 Australische, Britse en Nederlandse gevangenen die tijdens de aanleg van de Dodenspoorlijn om het leven kwamen.

De tweede begraafplaats is Chonk-Kai War Cemetery. Deze ligt 2 kilometer ten zuiden van de stad aan de rivier Kwai Noi. Hier liggen in totaal 1.740 gevangenen, waaronder 313 Nederlanders.

In het JEATH War Museum leer je meer over de oorlog. Het is dagelijks geopend van 8.30 – 18.00 uur. De toegang bedraagt 30 baht.

Erawan National Park

KanchanaburiIn de stad Kanchanaburi kom je dus vooral bezienswaardigheden tegen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De gelijknamige provincie biedt meer. Een ander hoogtepunt is het Erawan National Park, waar je de 7 Erawan Watervallen vindt. Hier geldt: hoe hoger je gaat, hoe mooier het wordt.

Onderaan iedere waterval vind je een poel met helder water. Hier zie je vissen zwemmen en je kunt hier zelf ook het water in! Vergeet dus niet om je zwembroek/bikini en je handdoek mee te nemen als je naar de Erawan Watervallen gaat.

Iedere (buitenlandse) bezoeker betaalt 300 baht om het Erawan National Park binnen te mogen. Hoewel dit voor Thaise begrippen best veel is, is het zeer de moeite waard. Probeer wel de weekenden te vermijden als het even kan, aangezien dan veel locals naar de watervallen trekken. Tip 2: ga tijdens het regenseizoen, dan zijn de watervallen het allermooist.

Vanuit de stad Kanchanaburi is het 65 kilometer naar het Erawan National Park. Tussen 8.00 en 16.00 uur vertrekt elke 90 minuten een bus. Het duurt ongeveer 1,5 uur en kost 50 baht. De laatste bus terug naar de stad vertrekt om 16.00 uur. Een georganiseerde tour kost je 600 baht – inclusief entree voor het park.

Hoe kom je in Kanchanaburi?

KanchanaburiJe kunt op verschillende manieren naar Kanchanaburi reizen. Vanuit Bangkok kun je de trein pakken. Deze rijdt over de historische route, waarbij je een deel over de Dodenspoorlijn gaat. Erg indrukwekkend om te zien.

Het nadeel van de trein is dat je er een uur langer over doet dan met de bus. Als je de tijd hebt, dan is het dus zeer de moeite waard.

De bus vanuit Bangkok doet er ongeveer 2 uur over. Je kunt ook een minibus vanuit de Thaise hoofdstad nemen. Dit gaat ongetwijfeld sneller, maar is ook gevaarlijker. Als je met meerdere mensen reist, dan kun je ook een taxi overwegen. Comfortabeler en onder de streep niet eens heel veel duurder.

Wat kun je in Kanchanaburi doen?

Hier vind je niet echt een uitgaansleven. Wel zijn er allerlei restaurantjes langs de rivier waar je heerlijk kunt eten. Verder is er ’s avonds een markt waar je lokaal eten kunt proeven. De meeste toeristen gaan naar Kanchanaburi vanwege de aan de Tweede Wereldoorlog gerelateerde monumenten en vanwege de spectaculaire watervallen.

In de stad vind je voldoende accommodaties waar je kunt overnachten. Van een paar honderd baht per nacht tot fraaie resorts aan de rivier. Voor elk wat wils dus.