Thaise toppertje: Kaeng massaman

Kaeng massaman is een heerlijke curry die oorspronkelijk uit het zuiden van Thailand komt, van oudsher een moslimregio. De naam stamt van het woord ‘Musulman’, ofwel ‘moslim’.

Het wordt gewoonlijk bereid met rundvlees, kip, eend of tofu. Kenmerkend aan deze curry is het gebruik van kokosmelk, noten, aardappels en laurierblad.


Het is een gerecht waarvoor je even de tijd moet nemen, zeker als je kaeng massaman rundvlees maakt. Maar ook met de andere ingrediënten is het niet een gerecht dat je even snel in elkaar draait.

Ingrediënten voor Kaeng massaman:

700 gram runderlappen/kip/eend of tofu.Kaeng massaman
4 aardappels
3 uien
2 zwarte kardemompeulen
2 kopjes kokosmelk
5 kopjes water
1/2 kopje pinda’s of cashewnoten
4 el massaman currypasta
3 el vissaus
1 el azijn of tamarindewater of citroensap
1,5 el suiker

 

Bereidingswijze van de Kaeng massaman

Snijd de runderlappen/kip/eend of tofu in grove stukken.

Doe het vlees/tofu samen met 1 kopje kokosmelk en 5 kopjes water in een pan. Breng dit aan de kook. Als je rundvlees gebruikt: Doe vervolgens een deksel op de pan (houd een smal stukje open) en laat het rundvlees zeker 2 uur sudderen.

Snijd de aardappels en uien in grove stukken.

Schenk wat olie in een wok en doe hier de massaman currypasta bij. Fruit de pasta tot deze goed begint te geuren.

Voeg vervolgens beetje bij beetje het restant van de kokosmelk er bij. Laat dit een minuutje even goed koken. Schep hierna de currypasta bij het rundvlees in de pan en breng deze weer aan de kook.

Voeg de aardappels toe en laat de curry 20 minuten pruttelen totdat de aardappels gaar zijn.

Voeg de ui toe en laat de curry 5 minuten lekker door pruttelen.

Breng de massaman curry op smaak met vissaus, tamarinde en suiker.

Voeg tot slot 2 zwarte kardemompeulen toe plus 1/2 kopje pinda’s. Kook deze nog 3 minuten mee.

Serveer de kaeng massaman met gestoomde witte rijst, een groente gerecht en een beetje prik nam pla.

3 Comments - Write a Comment

  1. Voor hoeveel personen is dit recept?

    Reply
  2. Prima recept van dit gerecht. Niets aan toe te voegen, behalve iets pietluttigs: het is nam pla prik (met die hele kleine pepertjes dus) en prik nam som (met azijn en de grotere pepers, minder heet)
    Heel goed blog John, met veel nuttige informatie en een jeugdige uitstraling!

    Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.