fbpx

Jungle in Thailand

Denk je aan Thailand dan denk je misschien aan pracht-en-praal tempels, tropische eilanden en veel tuk-tuks. Maar heb je ooit nagedacht om te gaan naar jungle in Thailand?

“Een jungle in Thailand”, roep je verbaast? Jazeker! Naast de prachtige tempels, tropische eilanden, de heerlijke curries en de goedgezinde bevolking die je maar al te graag begroet met ‘Sawadee Ka’ is er misschien verrassend genoeg (en misschien verwacht je zelfs het niet) óók een dichte jungle in Thailand. Waar apen, olifanten, herten, slangen en papagaaien leven.

Dus een safari in Thailand? Zo gek is dat nog niet! Laat de drukte van de stad even achter je en duik letterlijk in de natuur die het land rijk is.

Jungle in Thailand

Khao Yai National Park

Op ongeveer 2,5 uur reizen van Bangkok ligt ‘the place to be’ om wilde dieren te spotten: Khao Yai – het oudste nationale park van Thailand. Hier leven herten, slangen, papegaaien, vleermuizen en het is dé plek om wilde olifanten te spotten. Wandel samen een gids door het park, waarbij hij je van alles vertelt over jungleplanten en spot dieren zoals slangen en vogelspinnen. Een aanrader is ook de vleermuizengrot. Bezoek de grot zo aan het eind van de middag. Omdat de vleermuizen tegen zonsondergang de grot verlaten, zie je de ontelbare vleermuizen uitzwermen tegen een ondergaande zon en kun je de roofvogels volgen die proberen een vleermuisje te verschalken.

Jungle in Thailand
Olifanten aan het kuieren in Khao Yai

Hoe kom je er?

Vanuit Bangkok reis je met een bus of trein naar Pak Chong. Pak Chong is de plaats waarvandaan je doorreist naar je accommodatie toe. Wil je vanuit Ayutthaya naar Khao Yai, dan is dit ook mogelijk. Vanaf Ayutthaya gaat er namelijk ook een trein naar Pak Chong.

Je hebt bij aankomst op het bus- of treinstation nog een transfer nodig naar je accommodatie toe. Veel accommodaties bieden dit als service aan, mocht dat niet het geval zijn kun je met de taxi of tuk tuk. Vind je het spannend om dit zelf te regelen en wil je je reis graag georganiseerd hebben, boek de bouwsteen naar Khao Yai met Thailand online.

Waar slapen?

Net buiten de grenzen van het nationale park vind je enkele kleinschalige lodges. Zo zit je dichtbij het park en als je goed luistert hoor je ’s nachts de junglegeluiden in de verte.  

Wanneer gaan?

Khao Yai ligt in de bergen, dus het is een stuk koeler dan in Bangkok. Neem dus zeker een warme trui mee, vooral als je van november tot februari reist. Tussen juni en oktober kan het zo’n 2 tot 3 uur per dag regenen. Laat je hier niet door afschrikken, want de jungle in Thailand is dan wel op z’n mooist. Wil je juist wilde olifanten spotten dan kun je het beste gaan van november tot februari.

Khao Sok National Park

Jungle in Thailand
Prachtige bergen in Khao Sok National Park

Khao Sok ligt in het zuiden van Thailand, ingeklemd tussen de oost- en westkust. Het is een uitgestrekt junglegebied, vol met meren, oerwoud en je vindt er allerlei dieren en plantensoorten. Jammer genoeg reizen veel reizigers vanuit Centraal of Noord-Thailand direct door naar de eilanden. Zonde, want Khao Sok vinden we een bezoek waard.

Het gebied bestaat voornamelijk uit meren, rivieren en jungle. Doordat het een moeilijk doordringbaar gebied is, is het nog niet onder de voet gelopen door toeristen. Bovendien is het een hotspot voor outdoorliefhebbers. Je vindt er watervallen, grotten, rivieren, hiking trails en uitzichtpunten om te verkennen, per fiets, opblaasband, kano of te voet. Trek er met een gids op uit en ontdek de geheimen van de jungle.

Sla ook zeker niet het Racha Praba-stuwmeer over.  In het oosten van de regio Khao Sok ligt een groot stuwmeer dat in 1982 is gecreëerd, op ongeveer 70 kilometer van de grote stad Surat Thani. Vanuit het meer rijzen imposante grijze kalksteenrotsen op die vooral ’s ochtends vroeg voor een mysterieuze aanblik zorgen, maar daarnaast word je hier ook omringd door dichte jungle, waar apen, waterbuffels, vele vogels en zelfs olifanten wonen. En veel planten: zoals de beroemde rafflesia-bloem, die enorm stinkt als hij in bloei is. Een bezoek aan Khao Sok en het Racha Prabameer combineren? Dit kan met de bouwstenen van Thailand online.

Hoe kom je er?

Khao Sok ligt in het zuiden van Thailand, op de toeristische routes richting zowel de oostkust als de westkust. Dus dat betekent dat het eigenlijk altijd te combineren valt met een bezoek aan de zuidelijke

Jungle in Thailand
Zonsondergang in Khao Sok National Park

eilanden. Vanuit  Surat Thani reis je door naar Khao Sok en vanuit Bangkok rijd je hier met de nachttrein zo naar toe. Of kies voor een vlucht: lowcostmaatschappij Airasia vliegt vanuit Bangkok naar Surat Thani.

Vervolgens kun je met een transfer richting het Khao Sok National Park en het Ratcha Praba-stuwmeer voor een paar dagen jungle, wildlife en avontuur. En na je verblijf in Khao Sok reis je zo door richting de eilanden.

Waar slapen?

Misschien ken je ze wel van de foto, de drijvende huisjes bij het Racha Praba meer. Je bent omringd door geweldige rotsformaties en duikt zo het meer in. Maar voor een nóg bijzondere ervaring raden we je aan om in de Anurak Community Lodge te overnachten.

Samen met de lokale bevolking is op een prachtige plek tussen steile rotswanden een lodge gebouwd, waar je ook zelf een steentje kunt bijdragen als je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld helpen met het begaanbaar maken van de junglepaden of een potje voetballen met de dorpsjongens. Want wij vinden reizen nou eenmaal veel leuker als je écht een connectie kunt maken.

Wanneer gaan?

In principe kun je het hele jaar naar Khao Sok, maar zoals elk tropisch regenwoud: er kunnen het hele jaar door buien vallen. In de maanden augustus tot en met oktober heb je wel meer kans op regen. Het kan dan zijn dat door de weersomstandigheden je programma wat aangepast moet worden, doordat bijvoorbeeld sommige paden onbegaanbaar zijn. De beste reistijd is buiten het regenseizoen, van november tot en met april.

Wil je bovenstaande parken graag bezoeken en vind je het prettig als dit voor je wordt geregeld? Dan helpen de reisspecialisten van Thailand online, onderdeel van Riksja Travel, je graag verder. Met bouwstenen stel je je eigen Thailand reis samen. De reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag uit eigen ervaringen.