fbpx

Isaan

Het leven is eenvoudig in de Isaan

De Isaan is het grootste en tegelijkertijd armste deel van Thailand en ligt in het Noordoosten van het land. Hier lijkt te tijd te hebben stilgestaan. Ongerepte jungle, authentieke dorpjes, historische parken met Khmerruïnes en prachtige natuur wisselen elkaar af.

Wil je het echte Thailand ontdekken waar je nog nauwelijks toeristen tegenkomt? Dan is de Isaan een paradijs voor de avontuurlijke reizigers die graag buiten de gebaande paden willen reizen. De Isaan is voor een groot deel ongerept. Je komt er (rubber)plantages en rijstvelden tegen, maar ook dichtbegroeide jungle. Veel dorpsbewoners leven nog op authentieke wijze in en van de natuur. Je vindt in dit deel van Thailand naast alle pracht in de natuur ook veel heilige plekken en historische bouwwerken.
Een aantal hoogtepunten:

Khao Yai

Khao Yai is het oudste en grootste nationale park van Thailand. Het park wordt overdekt door regenwoud en is rijk aan flora en fauna. Zo groeien er wilde orchideeën en leven er nog olifanten en tijgers in het wild. Kijk niet vreemd op als je bijvoorbeeld apen, wilde zwijnen of aparte vogelsoorten tegen het lijf loopt. In het park ontspringen vijf rivieren die een aantal prachtige watervallen voeden, bijvoorbeeld de Heo Suwat-waterval die gebruikt is in de film ‘The Beach’ met in de hoofdrol Leonardo Di Caprio.

In het park zijn vijf goede bewegwijzerde trails aangelegd, zodat je het park kunt ontdekken zonder de weg kwijt te raken. Je kunt het park overigens alleen bewandelen. Huur je een gids, dan kan hij je ook meer vertellen over het park en naar de speciale plekjes leiden. Khao Yai ligt zo’n 140 kilometer ten noordoosten van Bangkok en is goed bereikbaar via de weg. Wanneer je geen eigen vervoer hebt, dan moet je verveel regelen vanuit Pak Chong of Prachin Buri, beide bereikbaar met de trein of bus vanuit Bangkok.

Khon Kaen

De stad Khon Kaen ligt zo’n 250 kilometer ten noordoosten van Bangkok. Dichtbij de stad Khon Kaen vind je een aantal heilige plekken. De Phrasat Phanom Wan is een ruïnetempel uit de elfde eeuw die door de Thai nog steeds als heilige plek wordt gebruikt. Deze plek ademt ook echt een heel bijzondere sfeer.

Phimai

Phimai ligt in de provincie Nakhon Ratchasima, zo’n zestig kilometer ten noordoosten van provinciehoofdstad Khorat. Het stadje ligt aan de rivier Mun, die uitmondt in de Mekong rivier in Khong Chiam. Vlakbij Phimai ligt Phrasat Hin Phimai, een historisch park met goed gerestaureerde Khmerruïnes uit de twaalfde eeuw. Vroeger was deze tempel direct verbonden met Angkor Wat in Cambodja. Dichtbij deze tempel vind je ook de ‘Bo Tree’, de grootste boom van Thailand en voor veel Thai heilig.

Ban Phu
Ban Phu ligt bij de grens met Laos aan de Mekong rivier. Je komt hier prachtige rotsformaties tegen die zijn gevormd door een vroegere loop van de rivier de Mekong. In deze rotsen zijn vele tempels gebouwd. Neem een kijk in het verleden door de oude legendes die in de rotsen zijn getekend (1500 tot 4000 voor Christus).
Chiang Khan

zonsondergang chiang khan
Zonsondergang boven de Mekong in Chiang Khan

Chiang Khan ligt in het noorden van de provincie Loei en is ideaal als je een paar dagen rust zoekt. Het is van oorsprong een backpackersdorpje, maar in de loop der jaren uitgegroeid tot een toeristische trekpleister voor de Thai zelf. Chiang Khan ligt aan de Mekong rivier, die de grens vormt tussen Thailand en Laos. Het is een idyllisch dorpje met veel houten huizen, door bewoners inmiddels omgetoverd tot guesthouses. De meeste inwoners en toeristen verplaatsen zich per fiets door het dorp. In de avonduren is er een markt en kun je in restaurantjes en barretjes terecht, waar meestal muzikanten met wat live muziek voor extra sfeer zorgen.