fbpx
Thailand veiligOntdek Thailand Praktische informatie 

Is Thailand veilig?

heilige huisjesAls je de site van Phuket News Of Pattaya One opent, is het vooral geweld, ongelukken en doodslag wat de klok slaat. Daarnaast was er het bejaarde stel in Hua Hin dat in april in elkaar werd geslagen, waren er bomaanslagen en werden er vorig jaar twee toeristen op Kho Tao vermoord. Dus is de vraag: is Thailand veilig?

Op die laatste vraag kan ik volmondig met ja antwoorden. Ooit had ik een wandelroute uitgestippeld van mijn hotel naar Sukhumvit Road, dwars door een sloppenwijk. Gewoon doen, niets aan de hand. Alhoewel ik dit niet aanraad om het ’s avonds te doen. Want je bindt de kat niet op het spek.

Thailand veilig

Ja, Thailand is een veilig land en Bangkok is niet onveiliger dan Amsterdam. Ik voel me in de Thaise metropool zelfs meer op mijn gemak. Maar je kunt altijd pech hebben en op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. Of in een donkere steeg de verkeerde mensen tegenkomen. Maar betrokken raken bij een verkeersongeluk zal je sneller overkomen, dan een bomaanslag of een beroving. En dat overkomt de meeste Thailandgangers niet eens (even afkloppen.)
Thaise wisseltrucOm het risico dat je iets naars overkomt te verkleinen en het lot niet uit te dagen, kun je in ieder geval wat voorzorgsmaatregelen nemen. Het is vooral de kleine criminaliteit en oplichting waar je het meest op bedacht moet zijn.

Inkomen

In Thailand ben je rijk. Punt uit. Zo verdient een Thaise bouwvakker tweehonderd Baht per dag. Dat zijn drie biertjes in de kroeg of met zijn tweeën een warme maaltijd. De helft van alle huishoudens (22 miljoen) heeft een maandelijks inkomen van minder dan 15.000 baht (375 euro) en tien procent verdient gemiddeld 4.300 baht per maand.

Dus, loop niet te pronken met je geld, smartphone of spiegelreflexcamera. Ben je onderweg, houdt je papieren, creditcard en geld in je moneybag onder je kleren of in een apart vak van je dagrugzak of schoudertas die je met je leven beschermt. Maak altijd gebruik van de kluis op de kamer als die er is.

bangkok-nightTelefoon

Met de mobiele telefoon in de weer zijn op een drukke markt of andere plek waar het dringen geblazen is maakt je een gewilde prooi. Iemand rent voorbij, grist je telefoon weg en is in een paar tellen in de drukte verdwenen. Houd hier dus rekening mee! In drukke en toeristische gebieden zijn veel zakkenrollers actief.

Draag je portemonnee nooit in je achterzak en zorg ervoor dat je een tas met afsluitbare rits bij je hebt. Die houd je stevig om je schouder. Zakkenrollers zijn erop uit om gemakkelijk dingen te stelen. Dus geef ze geen kans en maak het ze lastig.

Overvallers

De meeste ongelukken in de Thaise hoofdstad gebeuren met de motortaxi. Dus realiseer je wel dat dit risico’s met zich kan meebrengen. Ook ben je kwetsbaar voor overvallers die langs je heen scheuren en je tas weggrissen. Dat gebeurt, dus zorg ervoor dat die stevig om je lichaam zit of nek en het liefst voor je. Dat geldt ook voor de tuk tuk.

Bij bezienswaardigheden loop je de kans benaderd te worden door een vriendelijke, goedgeklede Thai. Opvallend Thaise taxi vol met complimenten geplaktvaak zijn ze ‘student’ of hebben familie in Nederland. Hij wil je van alles laten zien en is bereid om je overal heen te brengen. Want je bent zijn ‘friend’. Als bij toverslag komt er een taxi- of tuk-tuk chauffeur opdagen voor een goedkope tour voor twintig bath. Je eindigt in een juwelierswinkel voor een speciale uitverkoop voor westerse bezoekers of een andere winkel. Onder grote druk koop je iets wat later waardeloos blijkt.

Meisjes

Ga nooit mee naar een achterafclub in een uitgaansbuurt zoals Patpong. Je komt via een trap een donkere ruimte in, hoort luide muziek, ziet een paar schaars geklede paaldanseressen. Je drinkt twee biertjes, bestelt een colaatje voor het barmeisje dat Noi heet en dan wil je afrekenen: 6.000 baht (150 euro.) Want je hebt met het meisje gesproken. Als je weigert word je bedreigd door een paar potige Thai die de uitgang blokkeren. Dit is echter alleen in besloten clubs, niet in de open bierbarren. Waar het by the way veel gezelliger is.

PhuketBanglaRoadDan heb je nog die aardige meneer die jou ineens op straat toefluistert dat hij ook drugs verkoopt. ‘Please my friend, what you want’. Gewoon weglopen en negeren. Ook heb je mensen die zich voordoen als politieagent of beveiligingsman. Vaak in een ‘uniform’ met wat vage emblemen op de mouw. Hij wil graag in je portemonnee kijken om te zien of je vals geld hebt. Onzin natuurlijk. Niet doen. Want hij gaat er met je geld vandoor.

Of hij vraagt, mag ik je paspoort zien. Nee hoor, dat heb je in je hotel. Tip: het is tegenwoordig handig om een kopie van je pas op zak te hebben.

Schuchter

Bedenk: Thais zijn schuchter ten opzichte van buitenlanders en zullen je nooit spontaan benaderen of aanspreken. Ook niet als ze goed Engels spreken. Dat doen ze alleen als je als eerste toenadering zoekt of hèn aanspreekt. Als iemand erg hardnekkig is kunt je altijd nog vragen of je zijn telefoon kunt lenen om de ‘Tourist Police’ te bellen. Werkt altijd!

Lees ook

%d bloggers liken dit: