Het is kwallenseizoen in Thailand

De regentijd is traditioneel ook de tijd dat het kwallenseizoen in Thailand heerst. En dat is oppassen geblazen, want sommige van die kwallen zijn zeer gevaarlijk. 

Dat is ook de reden dat de Thaise autoriteiten toeristen waarschuwen om op te passen tijdens het zwemmen, snorkelen of duiken.  Je kunt zomaar de kubuskwal tegenkomen. En geloof me, daar wil je niet mee in aanraking komen. En ook niet met het beruchte Portugese Oorlogschip.


Beide kunnen, wanneer de weerstand al niet best is, zelfs dodelijk zijn. Let goed op de waarschuwingsborden die langs de stranden staan. Wordt er gewaarschuwd voor kwallen, ga dan niet het water in.

Geen waarschuwing

Zelfs als er geen waarschuwingsborden staan, kun je tijdens het kwallenseizoen in Thailand beter enkele voorzorgsmaatregelen nemen als je gaat zwemmen of snorkelen:

  • Blijf onderwater rondkijken
  • Ga samen zwemmen. Als iemand verlamd raakt na een ‘steek’ kan de ander hulp bieden
  • Ga snorkelen met het lichaam zoveel mogelijk bedekt, bijvoorbeeld in een swimsuit.
  • Raak kwallen op het strand niet aan. Ze zien er dood uit, maar het gif dat ze verspreiden is nog steeds werkzaam.

Wat moet je doen als je gebeten bent?

Een goede voorbereiding is dus het halve week. Maar wat moet je doen als je met een kwallenbeet te maken hebt? Roep in eerste instantie om hulp en probeer de kwal niet weg te jagen met je handen om meer beten te voorkomen. Loop langzaam weg van de plek waar je bent gebeten en probeer zo snel mogelijk op het strand te komen.

Bekijk meteen de wond om te zien of het ‘brandt’. Ga daarna meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Besprenkel de huid ondertussen met water op de plek waar je aangevallen bent om zo giftige steken te verwijderen. Gebruik daar geen vers water of alcohol voor, omdat het gif zich dan mogelijk verspreidt.

Als de giftige steken zijn verwijderd, dan neemt de pijn na 5 tot 10 minuten af. Daarna kun je ijs op de wonden leggen om het te koelen. Serieuze symptomen doen zich volgens Dr. Thon alleen voor 10 minuten na de aanval. Daarna is de kans op overlijden miniem.

Post Comment