Internationaal rijbewijs in Thailand nodig

Als je van plan bent om zelf auto te gaan rijden of een scooter te gaan huren, hou er dan rekening mee dat je een internationaal rijbewijs in Thailand nodig hebt. 

Het is een vaak gemaakte vergissing, die je op een verkeersboete kan komen te staan. Op zich is die niet zo hoog (variërend tussen 200 en 500 baht = 5 tot 11 euro) maar vervelend is het wel. En je bent een hele hoop tijd kwijt. Want een verkeersboete in Thailand betekent een hoop papierwerk,


Rijbewijs in Thailand

Jouw Nederlandse of Belgische rijbewijs is alleen geldig als je er ook een internationaal rijbewijs naast hebt. En dat geldt voor auto’s en voor scooters. Ook daar heb je een internationaal rijbewijs nodig.

Overigens ook een motorrijbewijs, want de motorinhoud is vaak meer dan 50 cc. En de scooters halen met gemak 100 kilometer per uur. De term ‘brommers’ die vaak wordt gebruikt, is onterecht.

Internationaal rijbewijs in Thailand

Een internationaal rijbewijs is te kopen bij de ANWB, en kost net iets minder dan 20 euro. Voor leden is het iets goedkoper. Het internationale rijbewijs is 1 jaar geldig, dus zorg dat je het niet te vroeg koopt.

Verkeer in Thailand

Rijden in het verkeer in Thailand is een vak apart. Allereerst rijden ze aan de linkerkant van de weg. Dat is altijd even wennen. Maar bovendien is het verkeer in Thailand een totale chaos. Er zijn verkeersregels, maar niemand lijkt ze te gebruiken.

Elk jaar komen er vele honderden mensen om in het verkeer, vaak zijn de slachtoffers de berijders van scooters. Wij adviseren om in drukke gebieden (zoals in Bangkok) niet zelf te gaan rijden. En in andere gebieden zéér defensief te rijden. Houd rekening dat het onverwachte niet alleen kan gebeuren, maar ook zal gebeuren.

9 Comments - Write a Comment

 1. Het internationaal rijbewijs is volgens sommige voor 3 maand geldig. Bij uitreis en vervolgens I reis wederom 3 maand.
  Het is een belachelijk document met een geldigheid van 1 jaar.
  18 euro voor 1 jaar geldigheid.
  Goed voor de ANWB.
  Er is reeds lange tijd discussie over de geldigheid.
  Voor degene met een o immigrant visa gas gewoon voor een thais rijbewijs.
  Scheelt een hoop gedoe en is tevens een legitimatiebewijs.

  Reply
 2. John volgens mij zijn de boete voor het rijden zonder geldige internationale rijbewijs veranderd .boetes zijn hoger geworden en je scooter kan in beslag worden genomen en de verhuurder kan die ophalen en krijgt ook een boete .?

  Reply
  1. Klopt Wieland, maar wordt niet tot nauwelijks gehandhaafd.

   Reply
 3. Ik heb zelf geen motor rijbewijs maar alleen een auto B rijbewijs in nederland. En vroeger toen ik 16 tot 21 jaar was een brommer certificaat gehad.
  Kan ik toch een internationaal scooter rijbewijs voor in phuket halen bijvoorbeeld bij ANWB?

  Reply
  1. Beste Sjors. In Thailand kan alles, maar wat je voorstelt is niet legaal. Je hebt een motorrijbewijs nodig voor de scooter. Toch doen veel toeristen het wel, en veel toeristen komen er ook mee weg. Maar als je een controle krijgt, dan betaal je een boete (variërend tussen 200 en 500 baht). Dat is maximaal 15 euro. Dat is ook te overzien, maar besef je: Als je een ongeluk krijgt ben je niet verzekerd en dus draai je voor alle kosten op. Die van jezelf én van de ander. Dus als je toch een scooter gaat huren, rij dan voorzichtig!

   Reply
   1. Duidelijk.
    Maar dan heb ik wel een andere vraag.
    Is het dan wel mogelijk om een internationaal rijbewijs tot 50cc te verkrijgen en dan toch op een scooter van boven 50cc gaan rijden? Bestaat er zoiets als een internationaal rijbewijs tot 50cc? Of wordt er nu bedoeld dat ik dus zonder internationaal rijbewijs zal moeten gaan rijden als ik toch scooter wil huren?

    Reply
    1. Bij de ANWB wordt aantekeningen gemaakt in het internationaal rijbewijs welke rijbewijzen je in Nederland hebt. Heb je dus een motorrijbewijs, dan staat dat in je internationaal rijbewijs. Is daarmee je vraag beantwoord?

     Reply
     1. Ja dankje nu is mijn vraag helemaal beantwoord.

 4. In België koop je een internationaal rijbewijs (model 1968) bij je gemeentebestuur en dat is drie jaar geldig. Belgen die om een of andere reden (bv. omdat ze een Thais rijbewijs willen) een model 1949 nodig hebben, kunnen dat bij een ANWB-winkel in Nederland kopen. Belgisch rijbewijs en een pasfoto meenemen.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.