F Homestay in Thailand, een kijkje in het echte leven - Hier is Thailand.nl
Advertorial Ontdek Thailand 

Homestay in Thailand, een kijkje in het echte leven

Reizen door Thailand, dat doe je om het land te leren kennen, de natuur, de cultuur, het eten en de mensen. Maar, wil je echt een inkijkje in het Thaise leven, denk dan eens aan een homestay in Thailand.

Natuurlijk krijg je daar een hoop van mee tijdens je jungletrekking, je bezoek aan tempels en tijdens het eten op de lokale markt. Maar door bij de Thai te slapen, met ze te eten en met de kinderen te spelen, leer je het lokale leven pas echt kennen.

Er zijn genoeg Thaise gezinnen die tegen een schappelijk bedrag hun logeerkamer voor je klaarmaken en je laten meedoen met hun dagelijks leven. In de buurt van tempelstad Sukothai bijvoorbeeld, ben je te gast bij een familie op het Thaise platteland. Heel veel Engels spreken ze niet, maar inmiddels zijn ze heel bedreven in een pantomime van handen en voeten.

Tempelstad Sukothai

Met de bekende Thaise glimlach laten ze zien hoe ze met de hand sarongs weven op een weefgetouw van bamboe. Na een lange schooldag brengen de kinderen de middag door op straat. Voetballen met zo’n lange bleekneus vinden ze geweldig en wederom maakt het helemaal niet uit dat je elkaar niet verstaat. Als je het leuk vindt, help je ’s avonds een handje in de keuken waar de echte Thaise curry vers wordt bereid.

Homestay in ThailandVergeleken met je leven thuis zullen deze dagen op het platteland nogal ‘back to basic’ lijken, maar het kan nog eenvoudiger. In het bergachtige noorden van het land leven de Thai geografisch afgescheiden van de grote steden, waardoor levenswijzen en tradities al jaren hetzelfde zijn. De laatste decennia is ook hier het toerisme op gang gekomen, dus Westerse gewoontes krijgen inmiddels ook invloed.

Toch zul je zien dat op veel fronten de tijd heeft stilgestaan: varkens en kippen scharrelen rond de bamboehutjes en de maaltijden worden bereid op een simpel gasstel of houtvuurtje. De hutjes worden gebruikt om te slapen, verder speelt het leven zich buiten af. Wil je hier blijven slapen, dan krijg je een matje en klamboe toegewezen in een van de bamboehutten, waar je samen met andere reizigers de nacht doorbrengt.

Homestay in Thailand

Ook hier vinden de kinderen het heel leuk om zich met je te bemoeien, ze laten je zien hoe je loempia’s moet rollen en helpen je vervolgens met het bakken.

Ze zingen graag Thaise liedjes voor je, maar vragen je dan ook om een liedje in je eigen taal te zingen. ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer blijkt het heel goed te doen.

Hoewel mobiele telefoons inmiddels wel bekend zijn, kun je ze vaak nog verrassen met andere elektronica, zoals je MP3-speler en digitale camera. Altijd een feest om foto’s van elkaar te nemen en meteen samen het resultaat te bekijken.

Lees ook

%d bloggers liken dit: