fbpx
Thais geldAchtergrond Praktische informatie Uitgelicht 

Hoe zit het met Thais geld?

In Europa zijn we al zolang met de euro verbonden, dat we er niet meer bij stilstaan dat ze in andere landen andere muntsoorten hebben. In Thailand is dat de baht. Hoe kom je (zo goedkoop mogelijk) aan Thais geld?

De baht (บาท, symbool ฿ of THB) is de officiële munteenheid van Thailand. De herkomst van Thais geld enigszins verwarrend want de baht staat eigenlijk voor een gewichtseenheid van 15,16 gram.

Tot de jaren dertig van de 20e eeuw werd namelijk de zilveren tical gebruikt, die een gewicht van 15 gram had. Wil je daar meer over weten, kijk dan even op de Wikipedia over Thai Baht. De beursnotering voor goud in Bangkok is nog steeds in baht/baht, maar het is ook de nationale munteenheid. 1 Baht is weer onderverdeeld in 100 satang. Alle bankbiljetten en munten dragen de beeltenis van de koning.

Pinnen

Belangrijkste tip die we je kunnen meegeven: Nooit Thais geld in Nederland gaan kopen. Aanschaffen in Nederland is onnodig duur. Je krijgt altijd een veel betere koers bij de Thaise banken. In Thailand kunt u met uw pinpas Thais geld pinnen uit vele duizenden geldautomaten (ATM’s). Op uw bankpas moet wel het Maestro/Cirrus logo afgebeeld zijn. Dat geldt ook voor creditcards, waarmee je in Thailand ook geld kunt opnemen. Er wordt dan wel naar een pincode gevraagd.

Deze ATM’s staan letterlijk overal en zeker niet alleen bij banken. In de 24-uurwinkels 7/11 en Familiemart, op BTS stations en op veel meer plekken zie je mobiele geldautomaten staan. Vaak van een paar concurrerende banken naast elkaar. Makkelijk en veilig. Voor buitenlandse passen wordt wel 180-200 baht (4,5o – 5 euro) in rekening gebracht. Afhankelijk van de wisselkoers kun maximaal 10.000 of 20.000 pinnen.

Wisselen

Je kunt ook geld meenemen en wisselen in Thailand. Je hebt overal (zeker in toeristengebieden) wisselkantoortjes. Let dan goed op de wisselkoersen! Die willen nogal eens verschillen. Zo krijg je op vliegvelden vaak een slechtere koers dan in op straat. Je kunt natuurlijk ook van te voren geld om wisselen. Klik op de banner hierboven of hier voor meer informatie.

In Chinatown heb ik de beste koersen gezien, maar dat is wel zeker drie kwartier met de taxi rijden vanaf het centrum van Bangkok. En dat kost je ongeveer 100-200 baht. Maar mocht je toevallig toch een bezoekje aan deze bijzondere wijk plannen of brengen…

Lees ook

%d bloggers liken dit: