fbpx
Hoe voorkom je dengue in ThailandNieuws Praktische informatie Uitgelicht 

Hoe voorkom je dengue in Thailand

Dengue of knokkelkoorts is een veel voorkomende ziekte in Thailand, en dus kun je er als toerist ook mee te maken krijgen en je kun er wekenlang ziek van zijn. Dus: hoe voorkom je dengue?

Dengue is een virale infectie die griepachtige symptomen veroorzaakt. Het virus wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug die overdag steekt.

De infectie wordt gekenmerkt door griepachtige symptomen, waaronder een plotselinge hoge koorts die in golven komt, pijn achter de ogen, spier-, gewrichts- en botpijn, ernstige hoofdpijn en huiduitslag met rode vlekken.

Gevaarlijk?

In zeldzame gevallen kan dengue dodelijk zijn. Maar over het algemeen is dengue geen ernstige, levensbedreigende ziekte. Je kunt er wel een aantal weken goed ziek van zijn.

Er is geen vaccin beschikbaar tegen dengue. Ook bestaan er geen medicijnen om dengue te genezen. Gebruik paracetamol tegen de pijn. Neem geen naproxen, aspirine of ibuprofen tegen de koorts, omdat dit de kans op bloedingen verhoogt.

Hoe voorkom je dengue?

Gebruik muggenspray met DEET. Je kunt vanuit thuis meenemen, maar het is ook verkrijgbaar bij een 7-eleven. Bij een apotheek (Farmacia) kun je sterke spul kopen, als je op zeker wilt spelen.

Hoe voorkom je dengue in Thailand

Spuit je lichaam extra in tijdens de ‘muggenuren’ (zonsopkomst en zonsondergang) en tijdens hikes in de jungle.

Je hoeft niet perse speciale kleding mee te nemen. Wanneer je tegen zonsondergang buiten bent, kun je voor de zekerheid een vestje en een legging of lange broek meenemen

Ik ben gestoken!

Ga niet krabben! je kunt de huid open krabben en dat kan weer andere infecties opleveren. Bovendien wordt de jeuk dan alleen maar erger.

Smeer de bult eventueel in met een anti-jeuk crème. Witte tijgerbalsem schijnt goed te helpen, volgens de Thai. Tandpasta werkt ook.

Krijg je koorts of andere symptomen. Zoek onmiddellijk en dokter op.

Lees ook

%d bloggers liken dit: