Hoe is het in Bangkok tijdens de rouwperiode?

Bangkok tijdens de rouwperiode Toen koning Bhumibol op 13 oktober overleed, was ik in Nederland. Sinds vrijdag ben ik terug in Thailand en wil je graag laten weten hoe Bangkok tijdens de rouwperiode is.

Collega Bert Vos schreef deze week dat het in Pattaya business as usual is. Dat is het in Bangkok tijdens de rouwperiode ook. Alle restaurants en winkelcentra zijn geopend als normaal. In de barren wordt alcohol geschonken, maar staat de muziek zachtjes en worden alleen rustige platen gedraaid.
Rustige en ingetogen sfeer

Dat is best een aparte ervaring. Voor mij is de muziek sfeerbepalend in de bar. Het zal je dan ook niet verbazen dat het in de bar waar ik zaterdag was het er rustig aan toe ging. Ook in de Tesco Lotus (een van de supermarkten) heerst een kalme sfeer. Normaal is het een kakafonie van geluid, nu hoor je droevige muziek op de achtergrond.

Bangkok tijdens de rouwperiode
Rouw of niet, Thai blijven foto’s maken.

Op zondag ging ik naar EmQuartier, een van de vele shopping malls die Bangkok rijk is. Ook hier ervaar je goed hoe Bangkok tijdens de rouwperiode is. De sfeer is ingetogen en het is er een stuk rustiger dan normaal op een zondag.

Alle bezoekers dragen zwart, wit of grijs. Zelfs in de computerwinkel staan de schermen van de demo laptops op zwart/wit of een foto van de overleden vorst als achtergrond.

Dat geldt eveneens voor de geldautomaten van de banken. In de gym waar ik altijd sport is het daarentegen wel ‘business as usual’. Hoewel ook hier het personeel in zwart gekleed gaat, klinkt nog steeds dezelfde opzwepende muziek. Verwachtte ik niet, om eerlijk te zijn.

In de populaire backpackerstraat Khao San Road is het veel rustiger dan normaal en ook elders in de stad wordt gerouwd – voor zover mogelijk in deze metropool.

Ben jij ook in Bangkok tijdens de rouwperiode? Laat ons dan weten hoe jij het ervaart.

2 Comments - Write a Comment

  1. Het lijkt wel wat rustiger inderdaad. Ik mis de muziek behoorlijk! Geef toch altijd zo’n lekker sfeertje.

    Reply
  2. Vind het niet vreemd dat er Respect wordt getoond met de overleden Koning Bhumibol Adulyadej, de Koning heeft zoveel gedaan voor het Vaderland en Volk tijdens zijn Koningschap en wordt op handen gedragen,de 70 jaren dat Hij Koning was en nu. Nu rouwt Thailand om het Verlies van hun Vader , en dan toon je Respect, diep Respect, het lawaai/muziek komt wel weer goed , later , als de officiele rouwverwerking is opgeheven.

    Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.