fbpx
Hoe duur is een reis naar ThailandPraktische informatie Uitgelicht 

Hoe duur is een reis naar Thailand?

Dat Thailand naast een prettig vakantieland ook een goedkope vakantiebestemming is, dat weet bijna iedereen.

Maar, is de prangende vraag bij menigeen. Hoe duur is een reis naar Thailand dan precies? Wat kan ik verwachten. Waar moet ik op letten? Daarvoor heb ik een en ander op een rijtje gezet.

De lokale munt in Thailand is de baht (THB). Honderd bath is momenteel rond de 2,65 waard. Dus 1000 bath is 26,50 euro. De wisselkoers verschilt per dag, maar wijkt nooit erg af van deze koers.

In Thailand kun je met je budget verschillende kanten op. Heel goedkoop, goedkoop of decadent en net zoveel uitgeven als op een vakantie in Europa. Maar dat doen wij natuurlijk niet. Zo heb je al een Thaise maaltijd in een eenvoudig restaurant voor 50 tot 70 bath. Het biertje erbij of een fles fris kan de rekening op laten lopen naar 100 tot 150 bath.

Hoe duur is ThailandWater

Ga je voor een kraampje op straat voor streetfood dan ben je minimaal 30 bath kwijt en in een chic restaurant minstens 500.

Voor 10 bath heb je al een flinke fles water van anderhalf liter in de toko. En een ritje met de tuk-tuk, mits je je niet laat afzetten, is gemiddeld 70 bath.

Hoe duur is Thailand

Let wel, dit zijn gemiddelde prijzen, in toeristische streken betaal je natuurlijk meer dan elders in het land. Dus tip een: Eet en drink zoveel mogelijk wat de Thai ook doen.

Dus geen exclusieve zaken zoals wijn, chocolade, kaas voor op het brood of een biefstuk in restaurant met Essen wie zu Hause op een schoolbord gekrijt, dat ik ooit eens tegenkwam in Chiang Mai. Dit is naar verhouding erg duur en overbodig.

lonelyplanetthailandVolgens verschillende sites en de Lonely Planet Gids Thailand kun je al voor 900 bath door het land reizen. Dan overnacht je wel in zeer goedkope guesthouses of in slaapzalen van 150 tot 350 bath.

Vaak wel gezellig omdat je in dit soort slaapgelegenheden snel met medereizigers in contact komt. Je eet goedkoop 100 tot 200 bath, drinkt misschien twee biertjes per avond en je reist in bussen zonder airco of in de derde of tweede klas in de trein. En je huurt geen strandstoel en je moet bezuinigen op excursies.

Let wel: 900 baht per dag is wel het echte minimum om het leuk te houden. En niet mijn stijl.

Gemiddelde prijs

Ik houd altijd een gemiddelde aan van 1500 baht per dag. Met een maximum van 2000. Voor een overnachting betaal ik 500 tot 700 bath. Overdag snacken bij eetstalletjes op straat, water uit de winkel, ontbijten bij een klein eettentje en ’s avonds naar een doorsnee restaurant. Dat is 150 tot 250 bath.

Met dit budget van ruim 37 euro kun je ook nog de belangrijkste bezienswaardigheden zien, je laten vervoeren per tuktuk of meter taxi en reis je op lange afstanden in de VIP-bus met airconditioning of tweede en eerste klas in de (nacht)trein naar Chiang Mai. En in de bar een biertje extra drinken.

Hilton

Je kunt er ook een luxe vakantie van maken voor 125 euro per nacht in bijvoorbeeld het Hiltonhotel in Hua Hin, dat van alle gemakken voorzien is. Hoe duur is ThailandEten doe je in het hotel-restaurant of elders in een dure tent waar je 500 bath kwijt bent. Alleen al voor de maaltijd.

En reizen gaat per taxi of eerste klas openbaar vervoer. Maar of dat nu een Thailand -gevoel geeft? Ik betwijfel het.

In deze opsomming zijn niet de kosten meegeteld die je van tevoren maakt. Maar dat komt in deel twee.

Een heel goed overzicht van je dagelijkse kosten in Thailand vind je in de Lonely Planet Gids. Die ik onvermoeibaar, als bijbel van de onafhankelijke Thailandreiziger, blijf aanbevelen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: