fbpx
Cultuur Uitgelicht 

Het Thaise volkslied (video)

In het Thais wordt het ‘Phleng Chaat’ genoemd, wat volkslied betekent. Het liedje is een van de meest belangrijke muziekstuk voor de Thai.

Het Thaise volkslied wordt heel erg serieus genomen in Thailand. Je kan het volkslied twee keer per dag horen, ‘s ochtends en ‘s avonds. Thaise mensen verwachten dat iedereen het volkslied serieus nemen. Helaas weten veel toeristen hier niet van af en wordt het gezien als respectloos wanneer het volkslied begint. Hier wat informatie over hoe te gedragen wanneer je het volkslied hoor!

Wanneer kan ik het Thaise volkslied verwachten?

Je hoort het liedje elke dag om 08.00  en 18.00 uur. Iedere tv- en radiozender speelt het liedje af en het wordt ook gedraaid op Skytrain en metrostations in Bangkok, busstations, parken en vele publieke plaatsen. Ook Thaise scholen spelen het liedje iedere morgen. Alle studenten moeten dan aanwezig zijn en het volkslied zingen. Twee studenten hijsen dan de vlag.

Hoe te gedragen wanneer ik het Thaise volkslied hoor?

Vanaf jongs af aan heeft de Thai geleerd dat ze moeten stoppen met waar ze mee bezig zijn en stilstaan om zo respect aan het land te tonen. Overal waar het liedje in publiek wordt afgespeeld zie je mensen staan en naar het lied luisteren.

Voor toeristen die hier op vakantie zijn verwacht men hetzelfde. Ook al ben je er niet mee eens, veel buitenlanders zouden ook boos zijn als een Thai naar hun land zou komen en het volkslied niet respecteren. Het neemt niet veel tijd in beslag (het liedje duurt minder dan 30 seconden) en veel Thaise mensen waarderen het.

Geloof het of niet, er is een wet in Thailand dat als mensen niet stoppen voor het volkslied, ze gearresteerd kunnen worden en in gevangenis kunnen belanden. Het komt niet of nauwelijks voor, maar je kan wel zien hoe belangrijk het volkslied is voor de Thai.

The King’s Song

Nog een belangrijk ‘volkslied’ van Thailand is ‘the King’s Song’, beter bekend als ‘Phleng Sansoen Phra Barami’. Dit liedje wordt gespeeld bij een staatsfunctie or wanneer een lid van het Koninklijke familie aanwezig is. Ook wordt het gespeeld in de bioscoop voordat de film begint en voor de start van sportwedstrijden.

Thaise mensen respecteren de koning heel erg, hij is bijna een god voor hen. Daarom is het ook zeer respectloos als je niet opstaat voor het liedje. Als een Thai zich daardoor beledigd voelt, kan je misschien nog in de gevangenis belanden! Dus even opstaan, kan geen kwaad.

Lees ook