fbpx
Column Uitgelicht 

Het slechte Engels van de Thai

 

Het Thaise volk is een trots volk, hen aanspreken op een minpunt moet je eerst even overwegen.

Over het slechte Engels van de Thai valt een hoop te zeggen. Misschien dat op de scholen meer aandacht zou moeten zijn voor het Engels, als een van de drie wereldtalen. Engels, Spaans en Chinees wordt in de wereld het meest gesproken.

Als Nederlander word je wel gedwongen een andere taal naast je moedertaal te spreken om je op vakantie of in de handel uit te kunnen drukken. Ook zijn er maar weinig landen buiten Thailand waar je met het Thai terecht kunt. Dus ook voor de Thai: opletten op school en leer een tweede taal.

Tinglish, het slechte Engels van de Thai

Als gast van een land of je nu toerist bent of iets anders, mag je in mijn opinie blij zijn wanneer mensen je tegemoet willen komen. Een poging doen om jouw taal of een gemeenschappelijke taal te spreken, vind ik geweldig. Het zegt misschien iets over mij, maar mijn Thai is slechter dan het Tinglish van de Thaise bevolking. Dat is natuurlijk geen reden om niet meer aandacht te besteden aan scholing in Thailand.

Er valt een onderscheid te maken tussen de mensen in de grote steden en aan de kust, die meer in aanraking komen met buitenlanders, en de mensen van het platteland. Ergens op het platteland is de kans dat je iets met je Engels kunt doen klein. De tv wordt grotendeels met Thaise programma’s gevuld. Er komen minder toeristen naar het platteland.

Oefening baart kunst en noodzaak doet leren, twee van die heerlijke dooddoeners. Toch geven ze wel de kern van het probleem aan. De scholing in het Engels of een andere vreemde taal is belangrijk voor de Thai. Het werken met toeristen, een baan in de techniek of communicatie zal bijna zeker een tweede taal vragen. Maar wanneer de scholing in die tweede taal iets abstracts wordt door weinig praktijk en weinig aanleiding, zullen de resultaten tegenvallen.

Wat kunnen wij als toeristen doen?

In feite moeten we investeren in de toekomst. Ten eerste zou ik genieten van het Engels dat je Thaise gesprekspartner spreekt en misschien voorzichtig wat verbeteringen aanbrengen. Nogmaals, de Thai zijn trots en met het spreken van ook maar een beetje Engels overwinnen zij hun schaamtegevoel. Iets niet goed doen brengt schaamte met zich mee.

Belachelijk maken is dom, je bereikt er niets mee, zij leren niets en jij sluit een contact af.

De vele expats die in Thailand wonen en waarvan een groot aantal op Engelstalige scholen lesgeven hebben een nobele taak om de basis te leggen voor een verbetering van Engels. Wij als toerist mogen ons ook meer op het Thai toe leggen, een boekje met wat eenvoudige zinnen in de twee talen is al een start.

Lees ook

%d bloggers liken dit: