fbpx
lotus flower festivalAgenda Boeddhisme Ontdek Thailand 

Het Lotus Flower Festival in Bang Phli

lotus flower festivalBen je tijdens je vakantie in Thailand op zoek naar culturele activiteiten? Dan is het Lotus Flower Festival wellicht iets voor je.

Ieder jaar wordt het Lotus Flower Festival in Bang Phli gehouden. Dit jaar vindt het van 4 tot 7 oktober plaats. Bang Phli ligt iets ten zuiden van Bangkok in de provincie Samut Prakan, niet ver van Suvarnabhumi Airport. In het Thai heet het Lotus Flower Festival trouwens Rub Bua en wordt een dag voor het einde van het boeddhistische Rain Retrait gehouden.

Dit is op de ochtend van de veertiende dag van de wassende maan in de elfde maanmaand. Dat klinkt nogal ingewikkeld en dat is het ook eigenlijk wel, maar het komt er op neer dat dit meestal in de maand oktober is. Maar waar komt de betekenis van de lotusbloem tijdens het Lotus Flower Festival dan vandaan?

Lotus Flower Festival

De lotus – Bua in het Thai – staat in het hindoeïsme en in het boeddhisme symbool voor zuiverheid. Wist je dat in het geboorteverhaal van Boeddha lotusbloemen zich openbaren bij de eerste voetstappen van de baby? Kijk maar eens in veel Thaise tempels, waar je vaak lotussen tegenkomt tijdens de ceremonies.

Het Lotus Flower Festival in Bang Phli is dus zo’n evenement waar veel lotusbloemen gegooid worden. Inwoners van deze aan Bangkok vastgegroeide agglomeratie staan dan aan beide kanten van Khlong Samrong, een kanaal. Zij gooien dan lotusbloemen op een boot met daarop een replica van een vereerd Boeddhabeeld. Dit beeld heeft als naam Luang Poh en staat in de plaatselijke tempel Wat Bang Phli Yai, waarbij Yai groot betekent. Zoals gezegd duurt het Lotus Flower Festival maar liefst drie dagen.

Wil je alleen het gooien van lotusbloemen zien? Dan kun je dit jaar op dinsdag 7 oktober naar Bang Phli. De tocht begint overigens bij de tempel.

Lees ook

%d bloggers liken dit: