fbpx
Ontdek Thailand Rest van Thailand 

Het historische Sukhothai

Op mijn treinreis als backpacker van Bangkok naar Chiangmai maak ik een tussenstop in de fraaie eerste hoofdstad van Thailand, het historische Sukhothai. Bekend vanwege zijn bijzonder tempelruïnes in het Historial Park, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Het koninkrijk Sukhothai was een koninkrijk in centraal Thailand. Het bestond van 1238 tot 1438. De gelijknamige stad kende veel goede jaren. De rijkdommen werden in het bouwen van prachtige tempels gestoken.

Het koninkrijk was aanvankelijk onderdeel van het grote Khmer-rijk, maar in 1238 verklaarden de krijgsheren zich onafhankelijk. Zij vestigden een Thais-geregeerd rijk. Pho Khun Bang Klang Hao werd de eerste koning en noemde zich Pho Khun Si Indrathit (of Intradit).

Deze gebeurtenis wordt doorgaans gezien als de stichting van de moderne Thaise natie. Een inval van het Birmese leger legde de stad echter grotendeels in puin.

Kaartje van historische Sukhothaihistorische Sukhothai

Op de fiets die ik bij het guesthouse gehuurd heb, zoals bijna overal mogelijk is, ga ik op pad met een collega-reiziger uit de VS.

Mike en ik gaan de strijd aan met de hitte die daar altijd schijnt te heersen en het chaotische Thaise wegverkeer. Bij het loket aan de ingang kopen we voor een paar euro een kaartje waarna we deze bijzondere plek oprijden.

Oranje gewaden van monniken wapperen tussen de ruim twintig historische ruïnes die stoïcijns de tand des tijds hebben doorstaan.

Een wijds panorama van geschiedenis vouwt zich voor je ogen open. Daarbij: in een straal van vijf kilometer rond het park bevinden zich nog eens zeventig van deze ruïnes.

Het is trouwens wel handig om een kaart van de omgeving bij je te hebben die je kunt raadplegen. Te krijgen bij het toeristeninfobureau en andere plekken zoals je hotel of het pension waar je overnacht

Wat Mahathat

Ik vind Wat Mahathat, die dominant aanwezig is, verreweg de mooiste tempel hier. Op deze plek krijg je een goed beeld van de Khmer-architectuur uit deze regio.

Is er in de andere voormalige hoofdstad Ayutthaya van de ruïnes veelal niets meer over, in Sukhothai zijn veel tempels nog goed bewaard gebleven.

Ze worden wel eens vergeleken met Angkor Wat in Siem Reap (Cambodja), maar komen wat grootsheid betreft niet in de buurt.

Ben je tempelmoe? En wil je toch nog wat cultureels zien? Breng dan een bezoek aan het Ramkhamhaeng Nationaal Museum met airco en maak kennis met de fascinerende geschiedenis en cultuur van deze stad vol historie.

Praktische tipsThailandSukhothaiPagoda's

Het is aan mijn medeweggebruikers te danken dat ik nog niet verongelukt ben. Daar ik nog weleens vergeet om links te fietsen en eerst rechts te kijken wanneer ik oversteek. Wees dus voorzichtig als je met de tweewieler de straat opgaat.

Houd ook rekening met de hoge temperaturen en bereid je erop voor. Petje of iets dergelijks op, voldoende water mee en je blote huid goed insmeren.

De meeste stalletjes met eten en drinken bevinden zich bij de hoofdingang van het Historical Park.

Overnachten kan vlakbij het historische Sukhothai of in de zogeheten New City, van luxe naar budget. Reizen kan per trein, bus of vliegtuig. Zie daarvoor bijvoorbeeld de uitstekende reisgids Lonely Planet Thailand. 

Lees ook