Gruwelen van het ontbijt in Thailand

In de westerse wereld geldt: ‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’. In Thailand denken ze daar anders over. En zo kun je weleens voor (onaangename) verrassingen komen te staan bij je ontbijt in Thailand. 

Als de Thai al ontbijt, dan is dat vaak rijstsoep (Khaw Tom) of iets anders warms. Soms wordt snel een yoghurtje gekocht bij een 7-Eleven. Brood wordt er niet veel gegeten in Thailand. Het ontbijt in een hotel is dan vaak ook verrassend anders.


Op mijn laatste trip in Noord-Thailand was het ontbijt beperkt tot geroosterd witbrood, boter, jam en koffie. Ik heb ook weleens in hotel gezeten waar alleen mierzoete broodjes werden geserveerd. Vol met suiker, zodat je de hele verdere dag loopt te stuiteren.

ontbijt in Thailand

Ontdekt

De Thai hebben ondertussen door dat westerse toeristen graag ontbijten en dat ook belangrijk vinden. Er zijn dan ook steeds meer restaurants die een ontbijt serveren. Een westers ontbijt. Nou ja, wat zij denken dat een westers ontbijt is.

De Thai hebben daarbij vooral naar de Britten en de Amerikanen gekeken. Nu ben ik dol op eieren met spek (dat heeft vast iets te maken met mijn Britse afkomst), dus daar maak je me altijd blij mee. Alleen de combinaties die de Thai af en toe bedenken…

 

Gruwelen

Wat te denken van bloemkool bij je English Breakfast. En dan uit een potje. Dus zuur. Of pancakes met vanille-ijs.

Een keer kreeg ik spek, knakworstjes, bloedworst, boterhammenworst, gebakken ham, een soort Duitse worst, bacon en oja… een hoopje eieren. Prima als je een avondje doorgezakt hebt, maar zoveel vlees op de nuchtere maag.

Ontbijt in Thailand

Ben je avontuurlijk ingesteld? Ga dan lekker uitproberen. Ik vind dat leuk (boek altijd een hotel of appartement zonder ontbijt). Speel je liever op safe? The Coffee Club, Starbucks, Coffee World en Black Canyon zijn zaken waar je een prima ontbijt kan krijgen.

In Chiang Mai heb je ook op Soi Nimman The Salad Concept. Daar kun je een gezond ontbijt krijgen. Als je dat wilt. Je bent tenslotte op vakantie…

6 Comments - Write a Comment

 1. Ontbijt en lunch is voor mij brood en kaas en 1 keer per week met gebakken eieren, dit heeft alles te maken met mijn pogingen af te vallen en mijn cholestrol op het juiste pijl te houden. Vrouwlief weet dat, maar zij en onze dochter eten te veel gebakken eieren, dat doet ieder Thai trouwens. Zij kennen de gevaren en langzaam dringt het door dat het ook voor hen geldt.

  Reply
 2. Wel John, dan heb je nog niet bij mijn schoonmoeder in Suhothai gegeten!
  Gebakken visjes in morgen is haar specialiteit, je ruikt het in het hele huis.
  Okay, voor mij gaat ze in vroege morgen naar de markt voor vers fruit,
  al begrijpt ze na al die jaren nog steeds niet dat ik haar visjes niet lust….:)

  Berthy

  Reply
  1. Ja, ik ken ze! Ook niet mijn favoriete maaltijd. En niet alleen in de morgen 🙂

   Reply
 3. Een aanrader in Thailand is trouwens de Black Canyon keten, overal verspreid over Thailand, vaak ook aanwezig in elke grote mall of bij de Lotus of Big-C. Je kan er heerlijk ontbijten en lunchen, zowel Thaise als westers, prijzen zijn schappelijk en de kwaliteit zeer goed. Ook de koffie is er uitstekend.

  Reply
 4. Totaal geen problemen met het ontbijt in Thailand! Ben juist blij dat er eindelijk eens geen brood, boter, jam, hagelslag, pindakaas en vette vleeswaren op tafel staat! Mijn (Thaise-) wederhelft en mijn kinderen gaan voor de toast en vette worstjes, maar geef mij fruit en groente. Er is tropisch fruit en groente in overvloed en de Thaise fried eggs en omeletten zijn ook niet te versmaden. Als we in de betere hotels zitten is er vaak keuze zat bij het lopend buffet. Dan ga ik voor de “Khao-Tom” (rijstsoep), “Khao-Pad” (nasi), “Pad-Sie-Ieuw” (gewokte gekarameliseerde noodles met groente en kip) of “Phak-Phed” (gebakken groente). Maar vooral genieten van de papaya, dragon fruit, ananas, cantaloupe, mango en een lekkere Ma-Plau-Pan (coconut shake), Tang-Mo-Pan (watermeloen shake) of verse jus erbij (Nam-Som). De gratis hotelkoffie (filter of instant) is niet te zuipen, maar voor ca. 40 Baht extra vraag ik om een sterke cappuccino erbij (Cappuccino rawn-khém-khém). Ben geen zoetekauw, maar soms ziet de Kau-Niao-Ma-Muang (mango sticky rice) er te lekker uit om in de vitrine te laten liggen. 😛

  Reply
 5. Mijn favoriete ontbijt in Thailand. Is een lekker broodje subway

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.