fbpx
Groenten op de Thaise marktLaatste nieuws Praktische informatie Uitgelicht 

Groenten op de Thaise markt gekocht? Goed wassen!

Het ziet er zo verleidelijk uit, zo’n stuk exotisch fruit als je op de markt loopt. Maar zet je tanden er niet meteen in! Fruit en groenten op de Thaise markt zitten boordevol pesticide.

Een stuk meloen, ananas, druiven, mango. Het ziet er allemaal veel kleuriger uit dan in ons eigen landje. En ook veel smakelijker. En dat is het ook nog! Je proeft als het ware de vitamine. Zo gezond! Nou, toch wel minder dan je denkt.

Ja, fruit en groenten die op de Thaise markten te koop zijn, zijn vaak op het land gekweekt, en dus puur natuur. Maar, om de beestjes weg te houden, spuiten de Thaise boeren volop met pesticide. Vaak zelfs nog op de dag dat er wordt geoogst.

Groenten op de Thaise markt

Uit Thais onderzoek blijkt dat ruim de helft van de groenten en fruit die op Thaise markten zijn gekocht of in de supermarkten, meer pesticide bevatten dan door de wetgever is toegestaan. En de normen die als ‘normaal’ worden gezien, wijken af van de Europese standaards.

Groenten op de Thaise markt

Als je dus zo’n stuk fruit in je mond steekt, dan krijg je meer binnen dan vitamine alleen. En dat wil je niet, want pesticide zijn kankerverwekkers. Zeker, bij langdurig gebruik, maar je kunt maar beter het zeker voor het onzekere nemen.

Dat neemt niet weg dat je het fruit en de groenten kunt kopen. Alleen niet meteen verorberen. Hoe lekker en verleidelijk het er ook uitziet. Alleen als het helemaal van de schil is, dan is het veilig. Voor de rest geldt: Goed en degelijk wassen zal niet alle pesticide wegnemen, maar wel het merendeel. Dus wassen en dan genieten!

Tip: op veel plekken wordt bij stalletjes fruit verkocht die al geschild is. Daar zit vaak overigens een zakje zout of suiker bij. Probeer het een keer, maar niet helemaal op eten. Te veel zout en suiker zijn niet goed voor ons lichaam.

Lees ook