fbpx
Giften aan de monnikAchtergrond Boeddhisme 

In de Thaise tempel: giften aan de monnik

Giften aan de monnikWanneer je voor het eerst in Thailand bent loop je, om de cultuur op te doen, wel eens een Wat of een tempel binnen. Een oase van rust in Bangkok of een mooie plek op het platteland.

Ook de Thai komen vaak in de tempel, en voor hen horen daar meestal giften aan de monnik bij. De opzet van zo’n terrein, waarop de Wat staat is overal gelijk. Naast de gebeds- of meditatieruimte, een eetzaal, een keuken, een plek waar je bij een monnik raad kunt vragen. Vogels zitten in de bomen en er heerst rust.

Bij elke Wat is wel een winkeltje waar je het zij souvenirs kunt kopen maar ook de monniken kunt bevoorraden met rijst en andere levensmiddelen. Wanneer je bijvoorbeeld boven op Golden Mount bent, is het winkeltje wat anders ingericht dan wanneer je op het platteland bent of een wat minder bekende Wat of heiligdom. Bij de ene vind je meer penningen van Boeddha en monniken dan mij de andere. Boeddha’s en monniken in alle maten en vormen, poster in 3D en wat je je maar kunt bedenken.

Giften aan de monnikHet perfecte souvenir

Een vriendin van mij in Nederland is gek van de kleur oranje en mediteert veel. In een van de winkeltje bij een minder bekende Wat zag ik onder in de vitrine een prachtige oranje lap stof liggen. Meteen meende ik het ideale souvenir voor haar gevonden te hebben.

De verkoopster achter de balie begreep uiteindelijk uit mijn handen gezwaai en gebaren dat ik de stof wilde kopen. Ze vroeg niet hoeveel meter of zo maar trok een pakketje uit de vitrine en legde het boven op de balie. Ik had nog een mooi beeldje van een monnik gevonden en gaf haar het geld.

Ze pakte een papieren zakje om het beeldje in te doen, gaf me mijn wisselgeld terug en voor ik het wist was de oranje lap weer in de vitrine verdwenen. Verbaasd zeg ik tegen haar dat ik die lap toch ook gekocht had. Ze knikt ja, maar geeft me geen stuk stof.

Duurzaam ondernemen

Onverstoorbaar blijft ze me aankijken, totaal geen idee waarover ik het heb. Ik leg haar nog een keer uit dat ik die lap oranje stof wil kopen en meenemen naar Nederland om aan een vriendin te geven.

Een collega wordt erbij gehaald en legt me in het Engels uit dat ik de lap wel heb gekocht en betaald, maar dat ie nooit het winkeltje verlaat. Met mijn aankoop heb ik een monnik voorzien van een nieuw gewaad. Mijn vriendin zal iets anders moeten dragen bij haar meditatie, maar niet die oranje lap.

Giften aan de monnikGiften aan de monnik

Ze legt me uit dat het ook zo werkt met de soort fruitmanden die er staan met allerlei levensmiddelen. Ze worden gekocht en gedoneerd aan monniken. Een goede daad dus, zo’n gift aan de monnik. Echter, het is geen daadwerkelijke aankoop.

Balend dat ik mijn souvenir niet kan meenemen overdenk ik wat ik ga doen. De lap was erg goedkoop, ik vind het tijd voor mijn goede daad en ‘koop’ er nog twee. Met een brede glimlach wordt mijn aankoop genoteerd en ik stap met mijn monnik in een papieren zakje weer de tropische warmte in.

Lees ook

%d bloggers liken dit: