Geruzie rond Facebook in Thailand

Wat zouden we zijn zonder sociale media op vakantie, gelukkig is Facebook in Thailand nog steeds bereikbaar. Daarmee kunnen de vakantiegangers hun jaloersmakende kiekjes delen met het thuisfront.

De Thaise autoriteiten hebben al geruime tijd moeite met Facebook. De inhoud die ze zien verschijnen op het sociale medium vinden ze niet gepast. Het liefst zouden ze een behoorlijk aantal pagina’s gesloten willen hebben. 131 adressen met inhoud vormen een doorn in het oog. Maar wat zou dat betekenen voor de gewone Thai en de toeristen in Thailand.Geen Facebook in Thailand?

Een van de geweldige zaken van de moderne tijd is dat je overal ter wereld op internet je zaakjes kunt vinden en je avonturen kunt delen. Sociale media zijn er het middel voor.

Een van die media heeft problemen met de Thaise autoriteiten of liever anders om de autoriteiten hebben de problemen. Zaken die op Facebook verschijnen zouden in strijd zijn met de Nationale Veiligheid. De 131 adressen waar nu over gesproken wordt maken deel uit van bijna 7000 adressen waar de Thaise autoriteiten al sinds 2015 een oogje op hebben. Waarschijnlijke reden kritiek op het koningshuis, iets wat in Thailand niet wordt getolereerd.

Toeristen zouden in de strijd niet verwikkelt moeten raken. Toch worden ze als speelbal gebruikt. Er zijn dreigingen vanuit de Thaise autoriteiten dat Facebook in zijn geheel geblokkeerd zou worden wanneer de organisatie geen maatregelen neemt. Die maatregel treft dan ook de toeristen.

Een aantal landen in de wereld controleren het doorgeven van internet content naar gebruikers die zich in hun ‘straalgebied’bevinden. Zoekmachines als Google werden er al eerder slachtoffer van.

Een toerist zonder sociale media

Geen Facebook in Thailand is voorlopig nog een dreigbeeld, het eerste ultimatum is verstreken. Hoe anders zou een dag van een toerist verlopen wanneer er geen Facebook of internet zou zijn.

Veel toeristen starten hun dag met ’s morgens even snel de mail checken en op Facebook kijken of ze iets gemist hebben. Hopelijk gooien ze dan hun telefoons aan de kant en genieten van hun vakantie en hun omgeving. ’s Avonds terug op hun accommodatie, vaak met internet, wordt weer even de mail gecheckt en hun belevenissen gedeeld op de sociale media.

Wachten tot thuis en dan pas je vrienden vertellen van wat er die dag gebeurt is, is ouderwets.

Hopelijk gaan de problemen tussen Facebook en de Thaise autoriteiten opgelost worden zonder dat Facebook in Thailand een probleem wordt.

3 Comments

 1. Ik persoonlijk zou het geen ramp vinden als FB niet meer toegankelijk is in Thailand. Mij interesseert het nl. niet zo heel veel wat er in de rest van de wereld aan de hand is als ik op vakantie ben. In geval van nood kan weet familie hoe ze moeten bereiken en weet ik wie ik hoe moet bereiken.

 2. Henk says:

  Facebook wordt niet alleen gebruikt door de vakantieganger.
  Kijk eens om je heen in de bus, bts etc hoeveel Thai facebook gebruiken.
  Naast line is messenger en facebook een van de meest gebruikte communicatie middelen.
  Het percentage vakantiegangers weegt daar niet tegen op.

  En dat het toerisme afneemt als facebook geblokkeerd wordt? Nee er zijn genoeg andere manieren om de wereld te laten weten waar je bent.

 3. Tonnie Bal says:

  Dan zal de toerisme snel afnemen als de individuele vrijheid van toeristen beperkt word net als in Turkije.

Leave a Comment