fbpx
Gefrituurde insecten, een Thaise snackEten en drinken Ontdek Thailand 

Gefrituurde insecten, een Thaise snack

De meeste mensen huiveren al bij het idee, maar in Thailand is het de normaalste zaak van de wereld: Een zakje gefrituurde meelwormen, sprinkhanen, kakkerlakken of torren. Een heerlijke Thaise snack!

Iedereen die wel eens in Thailand is geweest die kent de stalletjes waar de Thai zelf een zakje gefrituurde sprinkhanen kopen. Of wormen, kakkerlakken, mier, spin of een andere soort insect. Zonder blikken of blozen werken ze het naar binnen. Sterker nog, ze lijken het wel lekker te vinden.

Het is hun manier van snacken, en ze hebben gelijk.  Het is smakelijk en zon Thaise snack is veel gezonder dan de Big Mac, Whopper of een de Hollandse kroket. Eetbare insecten zitten namelijk vol proteïne en kunnen zo fungeren als vleesvervanger.

Thaise snack insecten

Zelf ook gegeten

De gemiddelde toerist zal een stalletje met uitgestalde gefrituurde insecten, vol afgrijzen en huiverend voorbij lopen. Heel af en toe zie je wel eens een westerling bij zo’n stalletje staan, die dan met een gezicht als een oorworm (kun je die ook frituren?) een hapje neemt. De reacties die dan volgen zijn verschillend.

Degene die niet aan het idee van een insect in hun mond kunnen wennen, voelen de pootjes tegen hun wangen en weten niet hoe snel ze het moeten uitspugen of met een slok bier moeten wegspoelen. De meer dappere kauwen eerst een paar keer en vaak zie je dan een verrast gezicht. Gevolgd door een gretige greep in het zakje met de Thaise snack die ze net hebben gekocht!

Toegegeven, het is even wennen. Ik ben ooit zo dapper geweest om met een paar Thai mee te doen. Op het strand van Rayong kocht ik een zakje geroosterde zijdewormen. Ik aarzelde even voordat ik er eentje in mijn mond durfde te stoppen. En dat deed ik met mijn ogen dicht!

Ook wachtte ik een paar seconde voordat ik begon met kauwen…. Bang voor de smaak die ik zou proeven.  Maar bij de eerste bite proefde ik pas hoe lekker ze zijn!  Ze smaken naar walnoten en ik ben dol op walnoten. Dus nu koop ik ze regelmatig. Nu nog de sprinkhanen, krekels, torren en andere insecten nog…

Lees ook