Geen watertekort voor Thaise huishoudens

Vol trots kondigen de autoriteiten aan dat er geen watertekort zal zijn deze zomer voor de Thaise huishoudens. De overstromingen die Thailand dit jaar plaagden zijn nog nauwelijks opgedroogd.

Het water in Thailand blijft een zorg en tegelijkertijd een probleem. Het nieuws de afgelopen maanden werd voor een deel gedomineerd door de overstromingen en te volle bassins.

Nauwelijks enkele weken later en er wordt al weer gesproken over tekorten en het kunstmatig maken van regen.Geen watertekort deze zomer

Voor het water in Thailand zijn twee grote gebruikers aan te wijzen. Heel makkelijk natuurlijk, de Thaise huishoudens en de boeren.

De verantwoordelijkheid voor de Thaise bevolking is nummer een en de boeren komen op het tweede plan. Voor de droge periode is voor de huishoudens 20 miljard m3 water gereserveerd. * miljard meer dan vorig jaar.

De 34 grotere dammen en bassins bevatten meer dan genoeg water om Thailand door de komende droge periode te helpen. Toch zullen de bordjes niet uit de hotels verdwijnen waarbij gevraagd wordt spaarzaam met water te zijn.

Trekken de boeren aan het kortste eind?

Op voorhand lijken de boeren zoals wel vaker aan het kortste eind te trekken. Thailand en zijn boeren zijn voor een groot deel afhankelijk van de rijstoogst en liefst twee, drie maal per jaar. De rijstoogst is helaas voor de watervoorraad van Thailand ook de meest water verbruikende vorm van verbouwen.

De terrasbouw die daar voor gebruikt wordt vraagt heel veel water.

De boeren staan er niet alleen voor hoor. Ze krijgen adviezen om hun verbouw niet alleen op rijst te richten. Ook worden er maatregelen genomen om op kunstmatige manier regen te produceren in de droge periode. Thailand heeft een koninklijke regenmaker, een van de projecten waar koning Bhumibol veel interesse in had.

Verwacht wordt dat er al snel een eerste ronde van water maken aankomt onder andere voor de smogbestrijding in noord Thailand. Een tweede ronde staat gepland voor juni.

Wat kunnen toeristen er aan doen?

Als toeristen merk je vaak er niets van of er veel of weinig water is. Je ziet het wanneer je door Thailand reist en je kijkt naar de velden en de watermassa’s achter de dammen. Als toerist kun je er maar weinig aan doen anders dan een dagje langer met je handdoek doen en wat korter douchen

Leave a Comment