fbpx
noodtoestand voor noord-ThailandNieuws 

Geen noodtoestand voor noord-Thailand

NASA telde bijna 7 brandhaarden, toch wordt er géén noodtoestand voor noord-Thailand afgekondigd. Wel worden boeren die branden aansteken aangepakt.

NASA telde met satellietbeelden maar liefst 6.936 branden in Noord-Thailand, Laos, Myanmar, Vietnam en Cambodia. Waarvan de bijna de helft alleen al in Myanmar. In noord-Thailand werden 732 haarden geteld, waarvan het meest in Chiang Mai(159).

Een groep wetenschappers hadden bij de regering erop aangedrongen om de noodtoestand voor noord-Thailand in te stellen, zodat er meer gedaan kan worden om de smog te bestrijden. Dat lijkt echter niet te gaan gebeuren.

Bij een bezoek aan de getroffen regio, eiste de Thaise premier Prayut dat de smog binnen zeven dagen moet zijn opgelost. Hij gaf het bevel om boeren die nog branden stichten op te sporen en te vervolgen. Tevens zal de luchtmacht met twee vliegtuigen waternevels creëren, zodat de fijnstof neerdaalt. Ook deelde hij mondkapjes uit.

Symbolisch

Omdat de meeste branden in de buurlanden plaatsvinden zijn de bevelen van de Thaise premier puur symbolisch en een druppel op de gloeiende plaat.

De acht getroffen provincies blijven hopen op regenval, waardoor de fijnstof neerslaat en de branden geblust worden. Meer kunnen ze niet doen. Overigens zou een noodtoestand voor Noord-Thailand ook niet helpen, maar wel urgentie aan de zaak geven.

Lees ook

%d bloggers liken dit: