fbpx
furbyNieuws 

Furby-hype brengt ook ‘gevaren’ met zich mee

furby thailandWe schreven al eerder over de immense populariteit van Furby in Thailand. Het lijkt een hoogtepunt te bereiken nu zelfs het Thaise Ministerie van Wetenschap zich ermee bemoeit en een waarschuwing geeft aan ouders van kinderen met een Furby.

Het Ministerie van Wetenschap komt met een lijst met 6 negatieve gevolgen van de Furby, om zo ouders op de hoogte te stellen van de ‘gevaren’ van de speelgoedrobot. De 6 punten zijn opgesteld door directeur Krissada Sirampuch van het International Anti-Ageing Medicine Institute. Het betreft hier gevolgen voor kinderen die met technisch speelgoed spelen, waaronder dus de Furby en spelletjes op tablets als de iPad en de Samsung Galaxy Tab.

Dit zijn de 6 negatieve gevolgen voor het spelen met de Furby:

  1. Kinderen raken geobsedeerd door de Furby, dat zij het vermogen verliezen om te communiceren met mensen in hun directe omgeving of zelfs vijandig worden richting de maatschappij.
  2. Kinderen raken te veel gehecht aan de Furby, waardoor ze op school minder aandacht aan de les besteden als ze het speelgoed mee de klas in nemen.
  3. Kinderen vinden het leuk om met de Furby te spelen na bedtijd, waardoor ze te laat gaan slapen en dit negatieve invloed heeft op hun lichaam om groeihormonen te produceren.
  4. Kinderen die geobsedeerd raken door hun virtuele huisdier of spelletjes op de tablet gaan veronderstellen dat geweld gebruiken tegen huisdieren goed is, omdat de beesten toch niet dood gaan en uit zichzelf wel herstellen, zoals de Furby doet en in spelletjes gebeurt.
  5. Kinderen die alleen met hun Furby spelen, kunnen de gewoonte ontwikkelen om tegen zichzelf te praten. Hierdoor kan hun spraak en hersenontwikkeling vertraging oplopen. Hersenen van kinderen kunnen echte stemmen vaak niet onderscheiden van kunstmatige stemmen, waardoor ze mogelijk het stemmetje van Furby overnemen en ook zo raar gaan praten.
  6. Kinderen die de hele dag met hun Furby spelen, hebben geen zin om aan sport te doen of buiten rond te rennen met andere kinderen. Dit heeft een negatief effect op hun speelvaardigheid, dat belangrijk is voor de ontwikkeling van spieren en de hersenen. Daarnaast worden ze lui en krijgen ze te maken met overgewicht. Ze bouwen weinig weerstand op, waardoor ze sneller ziek worden, het koud krijgen en te maken krijgen met allergieën.

De Furby-hype lijkt dus wel zo leuk, maar brengt ook behoorlijk wat negatieve gevolgen met zich mee. Voor de ouders is het verstandig om deze adviezen op te volgen, want overgewicht onder jonge Thaise kinderen wordt met de dag een groter probleem. Als de ontwikkeling op andere vlakken ook achterblijft, dan ziet de toekomst er een stuk minder rooskleurig uit.

Lees ook

%d bloggers liken dit: