Foto’s tsunami 2004, toen en nu

Foto’s tsunami 2004Volgende week, op Tweede Kerstdag, is het tien jaar geleden dat een verwoestende tsunami toesloeg in de Indische Ocean. De Britse krant The Telegraph maakte een reportage van foto’s die na de tsunami zijn genomen en hoe het de getroffen gebieden nu, tien jaar later, er uitzien.

De zeebeving deed zich voor om 7:58:50 lokale tijd (in Jakarta en Bangkok), ongeveer 2 uur ’s nachts Centraal-Europese tijd. Het epicentrum lag ongeveer 160 km ten westen van het Indonesische eiland Sumatra, op een ongebruikelijk geringe diepte van ongeveer 10 km in de Indische Oceaan.

De beving had een verwoestende kracht van 9,3 op de schaal van Richter.  De catastrofe wordt gezien als één van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis.Thailand

De aardbeving veroorzaakte een vloedgolf die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met ongeveer 230.000 doden als gevolg. Waarvan 36 Nederlanders. Nederland is een van de weinige landen na de ramp geen toeristen vermiste.

In Thailand werd vooral de westelijke kuststreek van het land getroffen: de provincies Ranong, Phang Nga, Phuket, Krabi, Trang en Satun. De provincie Phang Nga is het zwaarst getroffen.

Foto’s tsunami 2004
Dezelfde plek als foto boven, maar dan tien jaar later

In een gebied bij de plaats Khao Lak zijn alleen al meer dan 700 doden gevallen. Verder zijn de toeristische provincie Phuket (vooral de westkust van het eiland Phuket met de populaire vakantiebestemming Patong), het eiland Koh Phi Phi en de badplaats Ao Nang, de beide laatste in de provincie Krabi, zwaar getroffen. In totaal waren er in Thailand 5.395 doden te betreuren.

Foto’s tsunami 2004

Tien jaar is altijd een special moment, ook nu weer. Het zijn momenten waarop mensen terug gaan blikken. Maar ook relativeren. Hoe is het nu met de mensen en de plekken die getroffen werden. Zo als zo vaak laten de foto’s van The Telegraph zien dat mensen zijn verder gegaan, ondanks alle verliezen.

Je kunt die indrukwekkende fotoserie op de website van The Telegraph zien.Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.