fbpx
Achtergrond Praktische informatie Uitgelicht 

Fooien geven in Thailand: hoe zit dat?

BahtDe eerste paar keer dat ik in Azië was moest ik wennen aan het verschil in levensstandaard. Die ligt een stuk lager dan bij ons. En waar ik in het begin de fout in ging was fooien geven in Thailand. Alhoewel ik toen wel enkele mensen erg blij heb gemaakt.

Fooien geven. Dat vind ik zelfs in Nederland lastig. Wanneer doe je dat en hoeveel geef je? Bedenk dat de salarissen van de Thai, ook met een redelijke baan in Bangkok, veel lager liggen dan in het westen. Met een heel andere prijspeil dan in ons land.

Ik gaf laatst in een NH-Hotel aan de kofferjongen die meeliep naar de kamer twee euro. Dat is in Thailand 80 bath. Veel te veel. Daarom, een fooi van 20 tot 30 baht voor de ‘bellboy’ is genoeg. Daar kan hij zijn maaltijd van betalen.

Kamermeisjes geef ik altijd dertig bath per dag. Dus na vijf dagen is dat 150. Tip: Laat de fooi niet achter op het _MG_1189nachtkastje. Dan heb je de kans dat ze je het nabrengen. Zo’n hotelmedewerkster is namelijk bang dat ze van diefstal wordt beticht als ze het in haar schortzak steekt. En dan ontslagen wordt. Of iemand anders gaat ermee aan de haal. Dus, persoonlijk overhandigen is het beste.

Service

In de meeste duurdere hotels en restaurants zit er bij de rekening al tien procent service inbegrepen. Dan geef ik bij het uitchecken alleen iets als ik daar een reden voor zie. Goed eten (alhoewel ik bijna nooit in een hotel dineer) een aangename service of prettig personeel.

Het is bij het afrekenen in een restaurant, ook bij de Thai, gewoonte om het kleine muntgeld te laten liggen. In de simpele eettentjes, meer mijn ding, waar geen bedieningsgeld gerekend wordt, is 20 tot 50 baht een mooi bedrag.

Ik heb altijd te doen met taxichauffeurs. Vooral in Bangkok. Ze komen vaak uit de Isaan, spreken slecht Engels, maken lange werkdagen voor een karig inkomen en de taxi wordt vaak ook nog eens gehuurd op dagbasis. Dus eerst moeten ze de huur verdienen voordat ze zelf aan de buurt zijn.

Ik geef altijd iets extra’s. Sowieso rond ik naar boven af en geeft daaroverheen nog twintig tot vijftig bath. Afhankelijk van de ritprijs en afstand. Bij een dagexcursie vind ik vijftig tot honderd bath voor de chauffeur wel genoeg. In winkels en op de markt is een fooi niet gebruikelijk

FE Thailand Bangkok Chatuchakmarket 2006 7466Principe

‘Tipping’ blijft toch lastig en een persoonlijk iets. Sommige mensen geven principieel nooit iets. Ik wel, ook uit principe. Daarom bewaar ik altijd klein geld ergens apart.

Want bedenk wel, dat bij hotelpersoneel veel uitbuiting voorkomt. Lange dagen, slechte arbeidsvoorwaarden en weinig loon. En een CAO bestaat niet in Thailand. Voor mij reden om altijd iets te geven.

Maar overdrijf niet. De locals kunnen voor weinig geld leven, eten en drinken. Een te uitbundige fooi is dan al snel buiten proporties. Daarbij drijven te grote fooien de prijzen op, wat te koste gaat van de Thaise bevolking, die het nu al moeilijk kan rooien in deze roerige tijden.

Lees ook

%d bloggers liken dit: