fbpx
files in BangkokUitgelicht Verkeer en vervoer 

Files in Bangkok: hoe verplaats ik me?

De Thaise hoofdstad is een metropool, waar naar schatting zo’n 14 miljoen mensen wonen. Steeds meer van die mensen bezitten een auto. Gevolg: enorme files in Bangkok. En hoe kom jij nu van de ene kant naar de andere kant van de stad. 

Het slechtste moment om in auto (dus ook in een taxi, tuktuk of bus) te stappen is vrijdagmiddag na 15.00 uur. De uren daarna veranderd de Thaise metropool in één grote verkeerschaos.

Ik overdrijf niet. Ik heb op de sociale media berichten zien voorbij komen van mensen die er drie uur over deden om vijf kilometer voorruit te komen.

Ze hadden beter kunnen uitstappen en kunnen gaan lopen.

Wanneer files in Bangkok?

Het is ook geen goed idee om tijdens de ochtend- en avondspits in de auto te stappen. De ochtendspits begint zo rond 06.30 uur en eindigt om 10.00 uur. En de avondspits is vanaf 16.00 tot vaak na 20.00 uur. Het is niet zo erg als op vrijdagmiddag, maar een ritje van een paar kilometer kan al snel een tergend langzaam en langdurig avontuur worden. Zeker als het regent!

Ook de dag voor lange weekends (en Thailand heeft er daar nogal wat van) is het megadruk op de weg in en uit Bangkok. Veel inwoners gebruiken de vrije dagen om ergens op het platteland of op een eiland door te brengen. En om daar te komen… stappen ze allemaal in de auto.  Kijk op een Thaise kalender wanneer er feestdagen en dus lange weekeinde zijn.

files in Bangkok

Alternatief vervoer

De taxi is een fijn en relatief goedkoop vervoersmiddel in Thailand. De bus is zelfs nog goedkoper. Maar om de files in Bangkok te vermijden, kun je ze beter niet nemen. Nu kun je reis uitstellen, maar dat hoeft niet.

Zo zijn de BTS Skytrain en de Metro prima alternatieven. De BTS Skytrain is het bovengronds metrosysteem en de metro… ja precies. Voor kortere stukjes is de BTS aan te raden.

Ook al kan die tijdens de spits vrij vol zitten. Maar niet getreurd, elke vijf minuten (vaak minder) is er een andere trein. Dus neem je de volgende. Hier kun je lezen hoe dat werkt.

Mocht je reis verder gaan, dan is de metro een prima alternatief. Hier kun je lezen hoe de metro in de Thaise hoofdstad werkt.

Lees ook

%d bloggers liken dit: