Het is fijn om groot te zijn in Thailand

Net als andere wereldsteden die overstroomd worden door toeristen heeft Bangkok de naam er druk en vol te zijn. Niet vreemd voor de hoofdstad van Thailand als je de inwoners, de ‘gastarbeiders, de expats en de toeristen optelt. Dan kom je aan een aantal boven de 16 miljoen, voor ons Nederlanders best veel.

Nu zijn er meer grote steden in de wereld die qua inwoneraantal ver boven Bangkok uitstijgen en toch werkt Bangkok voor veel mensen op de zenuwen.
Veel mensen samen is niet altijd een feest

Je hebt een paar van die notoire stremmingen in een stad die mensen benauwd maken. Zoals winkelcentra, metro’s of ander openbaar vervoer en niet te vergeten de straten zelf.

Ik zelf heb ook wel een beetje claustrofobie en vind het niet fijn om met heel veel mensen samen in een kleine ruimte te zijn. Toch zie ik wel een aantal lichtpuntjes voor ons als toeristen.

De Thai verzorgen zich behoorlijk goed en door hun voedingspatroon produceren ze veel minder lichaamsgeuren. Dat is al mooi mee genomen.

De Thai zijn over het algemeen niet het luidruchtigste volk dat ik ken. Vaak zie je mensen telefoneren, maar hoor je ze nauwelijks. Terwijl menig treinreiziger in Nederland door de coupégenoten op de hoogte wordt gehouden van het wel en wee.

Fijn om groot te zijn in Thailand

Het belangrijkste voordeel dat ik ervaar in Bangkok is mijn lengte. Ik ben geen reus, ik kom tot 1.80 boven de grond, maar met de gemiddelde lengte van de Thai kijk ik in ieder geval boven ze uit, de ruimte in.

Dit maakt al een belangrijk verschil, je hebt geen ruimte maar je ziet in ieder geval de ruimte. Visuele ruimte geeft je ook een beetje privacy. Ik ben ook wel eens in New York geweest en met de lengte van de gemiddelde Amerikaan zit je steeds iemand aan te kijken. Moet je iets zeggen? Kijk je weg dan kijk je de volgende al weer aan.

Dus voor de gemiddelde Europeaan is fijn om lang te zijn. De gemiddelde Thai is nog maar 157,3 cm en zal de komende jaren ook wel iets gaan groeien door het veranderende eetpatroon. Voorlopig hebben we nog een voorsprong, dus geniet er van.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.