fbpx
Fietsen in Hua HinHua Hin Ontdek Thailand 

Fietsen in Hua Hin: meer dan een Koninklijke badplaats

Fietsen in Hua Hin is de perfecte manier om te ontdekken dat deze plaats aan de Golf van Thailand veel meer is dan de lievelingsplek van de Koninklijke familie.

Het startpunt is het kantoor van Hua Hin Biking – onderdeel van Recreational Thailand Biking – op loopafstand van het karakteristieke stationnetje. De fietstocht Colors of Hua Hin door de badplaats duurt ongeveer vier uur en is 22 kilometer lang, wordt mij door gids Conny uitgelegd. Zij is degene die ons vandaag de andere kant van Hua Hin laat zien.

Fietsen in Hua Hin

Door te fietsen in Hua Hin krijg je namelijk een ander beeld van de plaats dan die je op voorhand hebt als je door het centrum loopt. Dat ziet er namelijk netjes en schoon uit. Maar duik je de binnenlanden in, dan verandert dat beeld gauw. De fietstocht begint in het oude centrum van het stadje, waar ik een korte uitleg krijg over de geschiedenis van Hua Hin en hoe het is uitgegroeid tot de Koninklijke badplaats.

Niet alleen de Thaise Koninklijke familie houdt van Hua Hin, ook veel Bangkokians rijden in het weekend naar deze badplaats, waar ze vaak een appartement of woning bezitten. Langs de kust staan inmiddels een aantal hoge appartementengebouwen, terwijl in de binnenlanden bungalows en grote villa’s onderdak bieden aan Thai en buitenlandse pensionado’s. Fietsen in Hua Hin is dus de perfecte manier om dit allemaal zelf te aanschouwen.

Sloppen

Vanuit het oude centrum fietsen we richting het stationnetje, waar we later deze tocht een uitgebreide stop maken. We vervolgen onze weg door de ‘slums’ van Hua Hin. Jazeker, ook dat is de Koninklijke badplaats. Via een onverharde weg langs het spoor kom je langs allerlei kleine huisjes. Het is hier stoffig, vervallen en rommelig, maar de mensen lachen even vriendelijk als je op de fiets voorbij komt.

Fietsen in Hua HinTijdens een korte stop bij een nabijgelegen tempel vertelt gids Conny wat over de uitvaart van Thai. De meeste Thai worden namelijk gecremeerd. En heb je geld? Dan kun je een soort van stoepa bij de tempel plaatsen. Het fietsen in Hua Hin gaat verder richting Khao Takiab – in mijn ogen het hoogtepunt van de tocht – vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Khao (berg) Takiab (chopsticks) is ook bekend vanwege de honderden (misschien wel duizenden apen) die deze berg bewonen.

Brutale beesten

De drie minuten steile klim begint overigens in het vissershaventje van Hua Hin, waar de verse vangst vanaf zee wordt gesorteerd. Hua Hin is namelijk van oorsprong een vissersplaatsje. Wie denkt dat de apen in het haventje en op de berg leuke, lieve beestjes zijn, die heeft het mis. Neem geen eten of drinken mee naar boven, want dat wordt gegarandeerd uit je handen gegrist door deze brutale beesten. Na het rondlopen op de berg, drinken we wat beneden in een van de restaurantjes.

Fietsen in Hua Hin
De koninklijke wachtruimte van het station

Normaal gesproken betekent fietsen in Hua Hin ook een stuk over het strand, maar door het hoge water is dat helaas niet mogelijk vandaag. We stappen weer op de fiets en gaan opnieuw de binnenlanden in. Na de primitieve huisjes langs het spoor, rijden we nu langs fraaie villa’s en bungalows. Tussendoor stoppen we bij een Muay Thai-boksschool, die wordt gerund door een Vlaming.

Voor de tocht is afgelopen, bekijken we het karakteristieke stationnetje van Hua Hin. Het is een van de oudste treinstations van Thailand, gebouwd tijdens de regeerperiode van koning Rama VI. Blikvanger is de Royal Waiting Room, die nog altijd dienst doet als de Koninklijke familie per trein naar Hua Hin komt. Helaas is deze niet toegankelijk voor het publiek, maar ook de rest van het stationnetje is de moeite van het bezichtigen waar. Bijna vier uur later komen we weer aan bij het kantoor van Hua Hin Biking. Ben je in de Koninklijke badplaats en wil je meer doen dan op het strand liggen? Dan is fietsen in Hua Hin zeker de moeite waard om een beter beeld van de badplaats te krijgen.

De fietstochten van Recreational Thailand Biking zijn eenvoudig te boeken via de banner bovenaan deze website. Of klik meteen hier.

Deze diashow vereist JavaScript.


Lees ook

%d bloggers liken dit: