fbpx
Achtergrond Uitgelicht Verkeer en vervoer 

Farang is een gevaar op de weg in Thailand

Nightrider 2In Thailand rijden op een fiets, brommer of met een auto vergt enige stuurmanskunsten. Bij veel Thai ontbreekt het daar namelijk nogal schromelijk aan. Maar ook de farang is een gevaar op de weg.

Farang is het Thaise woord voor westerling. En die farang vindt het wel leuk om vooral met een brommertje of fiets de omgeving te verkennen. Vooral buiten de Thaise hoofdstad worden de brommertjes en fietsen flink verhuurd. Van de Nederlandse ambassade weet ik dat dit niet altijd goed afloopt. Regelmatig zelfs erg slecht. “Er is vaak nauwelijks iets meer te identificeren na een ongeluk met een brommer”, heeft een woordvoerder van de ambassade ooit eens tegen me gezegd. En is dat alleen de schuld van de slechte rijgewoontes van de Thai? Nou, niet bepaald

Farang is een gevaar op de weg

Het rijgedrag van de westerling is ook nauwelijks om naar huis over te schrijven. De brommertjes in Thailand zijn namelijk meer motors. Ze gaan met gemak 80 km/u. En de westerling moet dat natuurlijk even uitproberen. En dan steekt er een hond over. Hoeveel vlees blijft er op de botten zitten denk je, als met 70 km/u in een korte broek en T-shirt over het asfalt schuift?

Ook in de steden passen de westerlingen nauwelijks hun rijgedrag aan. Ze rijden hard en gewaagd, net als de Thai. Ik zag eens een Brit met een geweldige vaart een kruising oversteken, dwars door alle verkeer heen. Dat hij de overkant heeft gehaald mag een wonder heten.

Farang is een gevaar op de wegFiets

In de omgeving van Chiang Mai wordt veel gefietst. Het klimaat is er aardig geschikt voor, minder luchtvochtigheid. Ik zag ooit eens twee dames van links naar rechts de weg oversteken, nauwelijks achteromkijkend, alsof ze in Amsterdam waren. Een tuktuk en een andere motor wisten nog net uit te wijken. De meiden gilden het uit van plezier. In Nederland is de fietser beschermd, in Thailand niet.

Wel goed rijgedrag

Hoe rijd je dan veilig in Thailand. Simpel: defensief. Verwacht altijd rare capriolen van de Thai. Spookrijden, zonder enige aanwijzing van de ene kant naar de andere kant van de weg oversteken, zonder noodzaak een noodstop maken, halverwege de weg in willen voegen. De lijst van wat ik allemaal al ben tegengekomen is te lang. Regel nummer 1 is: Probeer ten alle tijden een ongeluk te voorkomen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: