fbpx
Boeddhisme Laatste nieuws Praktische informatie 

Eten geven aan een monnik, hoe doe je dat?

Het is een van die dingen die je een keer gedaan moet hebben, wil je zeggen dat je Thailand echt hebt bezocht. Vroeg opstaan en dan eten geven aan een monnik.

Ik heb het verschillende keren gedaan. De eerste keer was in Bangkok, toen mijn vrouw Boeddha wilde bedanken dat ze mij was tegen gekomen.

Ik ben geen ochtendmens, maar ik kon geen reden bedenken om in bed te blijven liggen. Elke argument zou onze prille relatie in gevaar brengen, vermoedde ik. En dus ging ik mee.

Regels

Het ging razendsnel.  Je koopt wat eten bij kraampjes, vervolgens komen de monniken langs met hun mand en je doet de maaltijd erin. Zij gaan eten en jij gaat met een goed gevoel weg. je hebt namelijk je eerste goede daad van die dag gedaan! Om zes uur kroop ik weer tussen de lakens en had mooie dromen.

Gever en ontvanger zijn bij het eten geven aan een monnik aan regels gebonden. De meeste monniken lopen al om vijf uur in de ochtend op straat en zijn ongeveer twee uur later weer in de tempel. Als het goed is met een goedgevulde schaal eten. Dat voor elf uur genuttigd moet worden en daarna niet meer bewaard mag worden.

De gulle gever kan ook niet zomaar zijn gang gaan. Het geven van een aalmoes is aan een aantal regels gebonden.

  • Voor de monnik in het zicht komt houdt de gever het voedsel boven zijn hoofd en doet (als hij/zij dat wil) een wens;
  • De gever vraagt aan de monnik of hij/zij hem eten mag geven. Dat is voor de monnik het teken dat hij zijn ronde even moet onderbreken en zijn schaal aan kan bieden;
  • Als de aalmoes wordt gegeven is de gever blootsvoets, de schoenen zijn uitgedaan;
  • De gever doet zelf het voedsel in de kom, de rijst eerst;
  • Na het geven van het voedsel zorgt de gever dat hij lager staat dan de monnik, om deze in staat te stellen zijn zegen in het Pali-Sanskit over hem/haar uit te spreken.

Veel Thai zien het eten geven aan een monnik als een manier om verdiensten te creëren. Tamboen heet dat in het Thai. Veel boeddhisten geloven dat deze goede daden zullen leiden naar een beter huidig of toekomstig leven, met meer geluk en rijkdom.

Lees ook

%d bloggers liken dit: